В Москві жорстока бійка з ОМОНом. Народ намагався зробити барикади

«Марш мільйонів» в Москві пройшов по незапланованому сценарію, перетворившись на рішучі зіткнення з ОМОНом, спробу зробити вуличну барикаду і розбити намети. Поліція затримала Навального, Удальцова, Нємцова. Серед поліції та учасників є поранені. Марш всупереч очікування зібрав кілька десятків тисяч чоловік (щонайменш 70 тис, за оцінками російських "правоохоронців").

З самого початку акція «Маршу мільйонів» починалася нервово. Опозиційний хода мало відбутися на тлі повідомлень про нові великі DDOS-атаки на незалежні ЗМІ - сайти «Ехо Москви», «Коммерсанта», телеканала «Дощ». Вперше з початку масових акцій в центрі Москви вирішили закрити вихід відразу з дев'яти станцій метро, найближчих до Кремля. Одночасно московський військкомат публічно підтвердив, що має намір вручати повістки затриманим молодим людям, причому незалежно від того, призовного вони віку чи ні.

Люди, які приходили до місця збору на Калузькій площі, були змушені майже по півгодини стояти в черзі до рамок метало-шукачів.

Тим не менш, до початку ходи о 16.00 на старті налічувалося, зі спостереження кореспондентів «Газети.Ru», від 10 до 20 000 чоловік. Це виявилося сюрпризом навіть для самих організаторів, які вказували в заявці на марш 5000 осіб.

Надалі число учасників стало ще більшим, за найбільш оптимістичними оцінками організаторів - навіть до 50 000 (зокрема, про це заявив депутат Держдуми Ілля Пономарьов). В усякому разі вся Якиманка виявилося впевнено заповненою. Серед натовпу були прапори «Солідарності», «Лівого фронту», окремими колонами йшли націоналісти і їх ідейні противники, прихильники ЛГБТ. Кілька десятків людей утворили колону на підтримку арештованих «Pussy Riot».

Хода почалося приблизно в 16.15. Голова колони, в якій були Олексій Навальний, Сергій Удальцов, Ілля Яшин, Борис Нємцов дійшли за півгодини до Болотної площі. Далі лідери несподівано закликали до сидячої страйку прямо на Малому кам'яному мосту. При цьому прохід до самого мітингу був утруднений ланцюгами ОМОНу і новою лінією метало-шукачів. Вся територія за Малим Кам'яним мостом і на Великому кам'яному мосту була перекрита декількома ланцюгами МВС, щоб запобігти ймовірним планам частини мітингуючи відправитися після дозволеного мітингу до Кремля.

До сидячого страйку стали приєднуватися різні групи громадян. Частина з них робила це дуже активно, деякі посилено били в барабани. У відповідь ОМОН став примусово видавлювати сидячих протестувальників.

У якийсь момент хтось з натовпу кинув декілька фаєрів і пляшок із запальною сумішшю в ОМОН. За спостереженнями кореспондентів «Газети.Ru», спочатку це робили молоді люди в масках. Ситуація почала виходити з під контролю і ОМОН розпочав затримання. Перед тим як відвести в автозак, активістів сильно били кийками. Учасники «Маршу» відповідали точковими проривами шеренг ОМОНу, одну з них прорвали.

Спочатку ОМОН досить жорстко скрутив Навального. Після цього був затриманий Удальцов, який піднявся на сцену, щоб оголосити про те, що мітинг скасовується, але активісти не повинні розходитися. Незабаром, в досить м'якій формі, повели в автозак вже Бориса Нємцова.

Їм загрожує арешт до 15 діб за непокору поліції. Активісти, які залишилися без лідерів, залишилися на площі, вірні закликам Навального в «твіттері» не розходиться.

В окремих місцях між натовпом і ОМОНом зіткнення стали радикальними. Одним з епіцентрів став майданчик біля Малого кам'яного мосту, де частина учасників зуміла розібрати асфальт і кидалась камінням в ОМОН. Поліція відповідала дуже жорсткими ударами, фотокадри зафіксували, як правоохоронні органи били і возили по асфальту активістів.

До вечора ГУВС повідомило про поранення чотирьох поліцейських, одного з поліцейських, як стверджується, ударили ножем. Госпіталізовано також шість учасників акції.

Хоча більша частина активістів розійшлася, кілька тисяч активістів залишатися на Болотяній площі. Активісти стали розбивати намети. Незабаром вони були знесені ОМОНом. Спроби учасників створити барикади з кабінок туалетів не були успішними. Правоохоронні органи розбили натовп на сектори і продовжують затримання: видавлювання активістів відбуваються на сусідніх з Болотної площею вулицях.

«Газета.Ru»

відео путін революція росія

Знак гривні
Знак гривні