Точка сингулярності, 15 лютого 2011 року

Компанія IBM, про яку останнім часом багато не почуєш, знову змусила про себе заговорити. Команда дослідників з цієї фірми розробила нову технологію штучного інтелекту (AI), яка здатна змагатися з людиною в ерудиції, дотепності та грі слів.

Саме ці якості необхідні для гри в популярне американське шоу "Jeopardy!" (автор цього повідомлення вже давно не дивиться ТБ, тому просить читачів підказати, чи є аналогічне шоу у нас в країні ). У "Jeopardy!" гравці вибирають питання в одній з декількох тем, і намагаються першими дати правильну відповідь, та отримують у разі успіху зростаючі суми грошей. Якщо відповідь невірна - вартість питання мінусується.

Компанія IBM створила комп"ютерного гравця на ймення "Ватсон", який здатен розпізнавати на слух поставлене питання і в лічені секунди спробувати знайти відповідь у своїй величезній базі даних фактів. "Ватсона" готують до змагання з діючими багаторазовими чемпіонами цієї гри - людьми, яке пройде найближчим часом і буде транслюватися по ТБ. "Ватсон" не є суперкомп"ютером, як його помилково вважають. Просто це нова і дуже цікава технологія штучного інтелекту, яка працює на достатньо потужному компютері.

На відео ви бачите, як "Ватсон" декілька днів тому змагався в прямому ефірі з спеціальним науковим кореспондентом PBS Майлзом Обраєном та Давидом Гондеком (одном з авторів "Ватсона"). В кінці ви побачите, хто переміг.

Безумовно, за багатьма параметрами "Ватсона" можна вважати найрозумнішою машиною в світі. Точка сингулярності вже скоро?

відео майбутнє комп'ютери ватсон

Знак гривні
Знак гривні