У супермаркетах Києва масово продають товари з ДНР, ЛНР та Криму

На початку квітня активісти Громадського сектора Євромайдану проінспектували столичні гіпермаркети на наявність товарів з тимчасово окупованих територій. Зокрема були відвідані Novus, Фора, Ашан, Фуршет, Велика Кишеня, Сільпо та АТБ.

Цілий стенд заповнений крупами ТМ "Добродія" з Луганська

Під час моніторингу було виявлено 33 найменування товару, які були вироблені на тимчасово окупованих територіях. Найпоширенішими товарами з окупованих територій є солодощі "АВК" та "Конті", косметика "Біокон", мило "Українських Промислових Ресурсів" та ін.:

 Нижче наведені приклади знайденої продукції, повний фотозвіт доступний за посиланням.
 
    
 
 
 

Слід зазначити, що серед згаданих у таблиці підприємств лише одне повідомило на своєму офіційному ресурсі про зупинку виробництва на донецькій фабриці "АВК". Водночас виникає два питання:

Тема торгівельних відносин з тимчасово окупованими територіями є як ніколи актуальною у наш час.

На жаль досі ми не маємо офіційної позиції влади на всіх рівнях щодо торгівельних відносин з ДНР та ЛНР. Буквально у грудні 2014 року Генеральний прокурор, віце-прем’єр-міністр та міністр енергетики нас запевняли, що торгівлі з терористами не буде і вона підпадатиме під статтю Кримінального кодексу про фінансування тероризму. Але є одне але - Верховна рада проголосувала законопроект №1840 щодо визнання ДНР та ЛНР терористичними організаціями лише у першому читанні і 5 березня відправила його на повторне друге читання. Тому фактично економічні зв’язки з тимчасово окупованими територіями лишились дозволеними.

Останнім часом високопосадовці почали вже відкрито говорити про відновлення торгівлі з терористами:

14 квітня у інтерв’ю ЛігаБізнесІнформ, голова Адміністрації Президента Борис Ложкін заявив:

 «- Чому Україна не вдається до повної блокади Криму і окупованої території Донбасу: вода, електрика, вантажоперевезення? Більш того, у ДНР/ЛНР купується вугілля, йде потік контрабанди.

- Навпаки, я дуже розраховую, що в результаті останніх Мінських домовленостей в окремих районах Луганської та Донецької областей будуть відновлюватися економіка та економічні ланцюжки. Там же розташовані наші серйозні експортні виробництва. Ми бачимо, що більшість людей на тих територіях хочуть не ескалації конфлікту, а відновлення економіки, хочуть жити в мирі та заробляти».

Ця позиція влади звучить доволі абсурдно, бо всі підприємства, які знаходяться на територіях підкотрольних терористам, змушені грати за їхніми правилами та віддавати певну частину прибутку у "общак” бойовикам тим самим фінансуючи війну з Україною.

Також не слід забувати, що за офіційними заявами прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, тільки постачання газу та електроенергії на територію так званих ДНР та ЛНР українцям обійшлось у загальну суму у 1 млрд. доларів станом на квітень місяць.

Тож, друзі, не забувайте перевіряти не тільки штрих-коди Російської Федерації, але й місце виготовлення продукції, яку купуєте. Деякі народні депутати вже підтримали ініціативу законодавчо зобов’язати продавців маркувати продукцію як з РФ, так і з тимчасово окупованих територій. Бойкот лишається єдиною зброєю, поки держава неспроможна припинити будь-які економічні зв’язки з тимчасово окупованим Донбасом.
 
 

Олег Слабоспицький

Громадський сектор Євромайдану

Знак гривні
Знак гривні