Курт Волкер пояснив, чому Росія насправді не планує повертати окупований Донбас

Курт Волкер – один із найвідоміших і найавторитетніших в Україні американських дипломатів. З липня 2017 він працював спецпредставником США з питань переговорів щодо України і відразу здобув славу безкомпромісного друга нашої держави. В інтерв'ю для ЄвроПравди він пояснює, чому не слід вірити заявленим намірам Росії.

Волкер був неофіційним зв’язковим між тодішньою українською владою та Кремлем. І це – попри те, що він був чи не найжорсткішим критиком Росії серед західних топ-дипломатів. Він щоразу наголошував, що виключно Росія відповідальна за загибелі людей на Донбасі, за невиконання Мінських домовленостей тощо.

У 2019 році історія з імпічментом Дональда Трампа вибила дипломата з обойми. Курт Волкер погодився дати свідчення в Конгресі та відразу пішов з посади, щоби уникнути конфлікту інтересів – але його авторитет в американській дипслужбі залишився незмінним.

ЄвроПравда опублікувала його перше велике інтерв’ю після відставки. У ньому – про подальший розвиток подій на Донбасі, про вибори та розведення, про Зеленського та Єрмака, а також про те, чого точно не варто робити Україні.

Далі - витримки з інтерв'ю.

Розпад України – не найбільш бажаний для Кремля варіант, вважає Волкер.

Путін та Росія окупували Донбас та Крим, використовуючи військову силу. Однак ніхто навіть не розглядає можливості того, що Україна поверне їх так само – силою, бо це неможливо зробити. Отже, у нас лишається один варіант: створювати умови для того, щоби Путін сам вирішив, що йому варто піти з України.

Це означає – надавати Україні допомогу, посилювати вашу здатність опиратися російській агресії, допомагати Україні ставати сильнішою і демонструвати Росії, що окупація українських територій їй лише шкодить.

Звичайно, Росія має стратегічну мету, яка ще не досягнута – їй потрібно, щоби в Києві з’явилася влада, що буде догідливою, послужливою для Москви.

Димломат, утім, оптимістично переконаний, що цього не станеться.

На думку Волкера, кожен із нинішнього керівництва держави чудово розуміє, що саме Росія атакує Україну.

Інша річ – як саме цьому протидіяти. Як відповідати, як мінімізувати наслідки агресії і змінити динаміку. Яку тактику обрати, які слова обрати.


Детальніше в повному інтерв'ю

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

росія волкер агресія

Знак гривні
Знак гривні