Коли очікується пік коронавірусу Вухань?

Прогнози дуже відрізняються: від "пік уже настав" — і до фіксації піку на момент можливого зараження мільйонів людей.

Оптимістичний сценарій полягає в тому, що коронавірус досягне піку до кінця лютого, й епідемія почне спадати. Видатний китайський лікар Жонг Наншань (Zhong Nanshan), який відкрив вірус SARS, заявив, що урядові заходи контролю, такі як обмеження на поїздки та примусові відпустки, вже почали діяти.

Наразі в Китаї заразилися вже понад 70 тисяч людей.


ОПЕРАТИВНА КАРТА ПОШИРЕННЯ КОРОНАВІРУСУ

Математична модель Лондонської школи гігієни та тропічної медицини погоджується з цим прогнозом. Вона базується на рівні заразності вірусу та статистичному аналізі поширення станом натепер.


Коронавірус Ухань — середньої "вредності". Не так давно були й небезпечніші (ІНФОГРАФІКА)

Песимістичний сценарій бере до уваги, що минулого тижня люди в Китаї почали повертатися на роботу, адже не можна надовго зупинити виробництво в цілій країні.

Епідемолог Хіроші Нашіура з університету Хоккайдо (Японія) має іншу математичну модель, згідно з якою піку слід очікувати в кінці березня — кінці травня. До цього часу може заражуватись уже до 2.3 млн людей щодня. Загалом, на його думку, захворіти може близько півмільярда людей по всьому Китаю.

Звісно, визнає він, його модель — хоч і базується на рівні заразності — є спрощенням, адже передбачає, що захворіють усі, хто зіткнеться з вірусом. Але тоді, на його думку, нинішнє офіційно заявлене число хворих — значно нижче за кількість справді заражених.

Із професором Нішіурою згоден і Габріел Леюнг, епідемолог із університету Гонконга.


Як виглядає зараз Ухань, епіцентр нового коронавірусу (ВІДЕО)

Рівень смертності від коронавірусу — близько 1.36 на сотню випадків ураження. Однак, імовірно, рахуються лише тяжчі випадки, коли люди госпіталізовані й діагностовані (за межами Китаю на 500 діагностованих випадків було двоє загиблих).

Детальніше в журналі Nature (англійською).

Варто також не забувати, що розробляються ліки — щоправда, наразі безрезультатно.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

Китай світ медицина

Знак гривні
Знак гривні