Ректором Харківської медакадемії може стати фігурант справи про торгівлю дітьми

Ексглава Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун попереджає, що Харківську медичну академію післядипломної освіти може очолити "людина, причетна до торгівлі дітьми". Це Богдан Федак, і він один із двох претендентів на посаду ректора вишу.

"Якщо ви заґуґлите ім’я та прізвище цієї особи, то побачите низку матеріалів у ЗМІ про резонансну справу з продажу немовлят за кордон у 90-х роках, у Львівській обласній клінічній лікарні. Федак тоді, користуючись посадовим становищем, допомагав діяти злочинній групі, яка продавала дітей на всиновлення за кордон. Після розкриття злочину його засудили до 2 років позбавлення волі. Після цього Федак не мав права обіймати посади в медичній галузі. На жаль, ця справа, яку ще назвали "справа дітей", не завадила йому продовжити будувати кар’єру в сфері охорони здоров’я", - написала екс-глава МОЗ, яку цитує Цензор.

Супрун нагадала, що в 2000-х роках Федак став помічником народного депутата Ігоря Шурми. Потім він був головним лікарем Харківської міської клінічної лікарні, а після цього - головним лікарем обласної клінічної лікарні. У 2018 році Федак, попри непогодження МОЗУ, став головою управління охорони здоров’я Харківської ОДА і пробув на посаді до 2019 року.

Вибори ректора відбулися в ХМАПО 7 лютого. Однак ані Федак, ані ще одна кандидатка не набрали більшості голосів. Другий тур виборів ректора вишу призначений на 14 лютого.

"Фігури формату Федака кидають тінь на всю медичну громадськість, а очолення такими людьми закладу, де вчать лікарів, руйнує основні етичні норми лікарської професії й несе пряму загрозу життю українців", - підкреслила ексміністр охорони здоров'я.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

скандал медицина

Знак гривні
Знак гривні