У Маріїнському парку вже через місяць міняють свіжовстановлені ліхтарі (ФОТО)

"Іспанські ліхтарі не прижилися в суворому київському кліматі. КП "Київміськсвітло", наступного разу беріть мавританські, в них сильніша коренева система", - іронізує Володимир Хенгісток, журналіст видання Хмарочос:

Нові ліхтарі, які встановили замість виготовлених у 1950-х роках, протрималися близько місяця.

Ліхтарі, вироблені в Китаї та завезені з Іспанії, протрималися місяць і заіржавіли, пише дослідник архітектури Семен Широчин.

«При цьому їх відразу ж міняють на нові такі самі, а іржаві нібито везуть піскострумити… На піскоструміння нових у них є гроші, а на піскоструміння історичних немає?» – зазначає він.

КМДА розглядає можливість рестраврації оригінальних ліхтарів. Водночас Широчин зазначає, що з 30 оригінальних плафонів, які були в Маріїнському парку, після демонтажу «вижили» лише два.

Широчин – один із ініціаторів створення мапи історичних ліхтарів Києва. Наразі, за його словами, мапу вже майже складено – на неї внесено 700 позначок.

Заміна всіх ліхтарів у Маріїнському парку обійшлася міському бюджету майже в 19 мільйонів гривень. «Київміськсвітло» оприлюднило офіційну заяву із поясненням, що більшість паркових стовпів була аварійною, а відтак їх змушені були замінити новими.

Раніше у ботсаду імені Фоміна ліхтарні стовпи ХІХ століття замінили на нові. Ліхтарі «під старовину» також встановили на бульварі Тараса Шевченка.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

київ курйоз архітектура

Знак гривні
Знак гривні