Побачені фінами зелені дюни в небі виявилися небаченим раніше полярним сяйвом. Учені пробують пояснити явище (ФОТО, ВІДЕО)

Цей новий тип полярного сяйва, помічений над небом Фінляндії й охрещений "дюни", поширюється горизонтальними хвилями. Науковці висунули гіпотезу, що це - видиме відтворення гравітаційних хвиль.

Це відео було знято ще у 2018 році - паттерн світла був незнайомим і на диво досконалим, схожим на ряд небесних дюн - так його й охрестили. Потім за діло взялись учені - звісно, це виявився новий тип полярного сяйва:

Цікаво те, що цей вид полярного сяйва повторюється, не є одноразовим. Було організовано спеціальні експедиції, щоб його фотографувати, причому, помічали його в різних місцях:

Невидимі гравітаційні хвилі

Полярне сяйво утворюється внаслідок того, що заряджені частинки від сонця іонізують частинки атмосфери, але мандрують вони при цьому вздовж магнітних ліній на полюсах нашої планети.

Внаслідок зіткнень кисень починає світитися зеленими та червоними тонами, азот - синіми й пурпуровими.

Тоді як більшість полярних сяйв ідуть вертикально, ці дюни поширюються в напрямі екватора горизонтальними хвилями. Раніше такого не спостерігали.

Науковці висунули теорію, що ці дюни висвітлюють атмосферні гравітаційні хвилі, які називаються мезосферними бурами. Таке відбувається, коли гравітаційна хвиля, що піднімається в атмосфері, викривляється й затискається між двома холоднішими шарами атмосфери - інверсійним шаром на висоті 80 км та мезопаузою на виоті 100 км.

Тоді хвилі поширюються горизонтально між цими двома висотами на довгі відстані, не затухаючи - створюючи складки, які то збагачуються киснем, то мають занижений рівень.

Електрони від сонця іонізують і висвітлюють цей процес: місця з більшою кількістю світяться більше, утворюючи характерні видимі смуги зеленого кольору.

Детальніше англійською на Space.com

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

наука краса космос

Знак гривні
Знак гривні