США легалізували вебскрейпінг - автоматизоване отримання відкритих даних

Суд у Сполучених Штатах повністю легалізував так званий вебскрейпінг (від scraping - "вишкрібання") - перетворення у структуровані дані інформації з веб-сторінок, яке виконується за допомогою комп'ютерних програм, наприклад, для автоматичного скачування баз даних тощо.

Це справді важливе рішення. Суд не лише легалізував цю практику, але й заборонив будь-кому вимагати прибрати інформацію з сайту, якщо вона була публічна.

Суд підтвердив, що скачування баз даних автоматично не відрізняється легально від того, якби це робила, заходячи через браузер, людина.

В обох випадках "користувач" робить запит на відкриті дані.

Зараз багато власників сайтів намагаються технічно ускладнити автоматичне копіювання інформації, яка не захищена копірайтом - як-от цін на квитки, баз даних про закупівлі тощо.

Дехто вважає, ніби ця публічна інформація "їхня", а дізнатися не ціну окремого квитка, а ціну на всі водночас - "крадіжка". Суд постановив, що це не так.

Цікаво, що до суду з приводу "крадіжки" подала соцмережа LinkedIn, якою володіє Microsoft, проти невеличкої компанії з аналізу даних, hiQ Labs. Вона використовувала програму для аналізу відкритих профайлів користувачів та консультування роботодавців, працівники яких розміщували свої резюме на сайті.

LinkedIn вимагала припинити автоматизований збір відкритих даних. Начебто hiQ порушувала закон проти "хакерів" (computer fraud and abuse act (CFAA) - прийнятий ще тридцять років тому).

hiQ подала апеляцію до суду - й перемогла.

Суд не тільки дозволив продовжувати автоматичний збір відкритих даних - але й заборонив створювати для цього технічні перепони.

Як відомо, у США діє прецеденте право, тобто це рішення стосується всіх подальших подібних випадків.

Детальніше тут (англійською)

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

суд сша технології інтернет

Знак гривні
Знак гривні