При фінансуванні університетів держава врахує не тільки кількість студентів, а й місце в міжнародних рейтингах тощо (КРИТЕРІЇ)

Держава відходить від принципу фінансування вишів суто за кількістю студентів, відтепер фінансування вишів буде здійснюватися за кількома критеріями. Більше грошей піде сильнішим.

Чинники

Перший показник — це регіональний коефіцієнт, який буде застосовуватися до вишів, що розташовані поза межами Києва. Так, для університетів столиці цей коефіцієнт становитиме 1, для вишів Львова та Харкова — 1,03, для університетів інших обласних центрів — 1, 07.

Також на державне фінансування впливатиме показник масштабу університету. Якщо університети об'єднуються, то вони починають отримувати більше коштів. Якщо будуть з'являтися слабкі університети, для них варіантом буде приєднання до сильнішого закладу. Новоутворенний заклад отримує більше фінансування.

Кількість студентів у виші: вага цього чинника за наступні три роки має знизитися до 50% в системі розподілу фінансування.

Спеціальність: за одного студента, який навчається на технічній спеціальності, держава буде сплачувати більше на 60%, ніж за студента економічних чи гуманітарних спеціальностей.

Наступним буде показник обсягу коштів, які виш залучив від бізнесу чи міжнародних грантів.

Також буде враховуватися місце університету в міжнародних рейтингах — QS World University Rankings, The Times Higher Education World University Rankings та Academic Ranking of World Universities.

Показник, який буде діяти з 2021 року — працевлаштування випускників вишів.

Завдяки розрахунку фінансування за формулою у 2020 році 17 університетів отримали збільшення фінансування на понад 15 мільйонів гривень.

З-поміж них
Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського — 84,4 млн грн,
Львівська політехніка — 69 млн,
Харківський політехнічний інститут — 40,4 млн грн,
Сумський державний університет — 33,6 млн грн,
Ужгородський національний університет — 21,9 млн грн,
Львівський національний університет ім.Франка — 58,3 млн грн, Національний університет біоресурсів та природокористування — 41,9 млн грн,
Харківський національний університет ім. Каразіна — 38,3 млн грн, Запорізька політехніка — 31, 8 млн грн.

Повністю на сайті МОН

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

освіта реформи

Знак гривні
Знак гривні