Верховний Суд не дав НБУ стягнути боргове майно Коломойського

Верховний Суд відхилив касаційну скаргу Національного банку на рішення судів попередніх інстанцій про стягнення з компанії "Гаджибей" Ігоря Коломойського нерухомості в рахунок погашення кредитів рефінансування, виданих "Приватбанку" до його націоналізації і за якими згадана компанія стала поручителем.

У Нацбанку вважають, що таке рішення Верховного суду порушує права НБУ як кредитора, - передає Цензор.

"Національний банк наділений правом як списувати кошти з рахунків банків-боржників, так і звертати стягнення на заставлене майно з фінансових та майнових поручителів. Таке право є переважним і безумовним щодо задоволення кредиторських вимог Національного банку за наданими кредитами рефінансування, за якими настав строк погашення", - пояснюють у Нацбанку.

Там нагадують, що сам Верховний суд раніше вже неодноразово підтверджував право Нацбанку стягувати борги за наданими кредитами як із банку-боржника, так і з поручителів.

"Ми не погоджуємося з рішенням Верховного Суду та переконані, що воно суперечить нормам чинного законодавства. Таке рішення створює ризик, коли ексвласники ПриватБанку зможуть уникнути відповідальності за невиконання взятих на себе зобов’язань", - повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

У Нацбанку нагадують, що зараз заборгованість ПриватБанку за кредитами рефінансування становить близько 7,6 млрд грн ($300 млн). Задля погашення цього боргу Нацбанк подав 148 позовів проти поручителів за цими кредитами з метою стягнення цієї заборгованості, що виникла ще до націоналізації банку в 2016 році. НБУ вже виграв 24 позови на стягнення 1,36 мільярда гривень ($ 56 млн).


Раніше суд постановив стягнути на користь НБУ нерухомість іншої компанії Коломойського вартістю понад 100 млн грн

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

суд банки нбу коломойський

Знак гривні
Знак гривні