Українська ню-модель, яку поліція хибно звинуватила у порнографії, відсудила 270 тис грн моральної шкоди

Суд визнав, що демонстрація жінкою в режимі онлайн сексуальних сцен не була виготовленням порнографії. Через хибне звинувачення поліції у жінки погіршилися сімейні відносини та зіпсувалися родинні зв'язки.

Картина Пабло Пікасо

У Чернігові суд зобов'язав виплатити 270 тис. грн компенсації моральної шкоди жінці, яку раніше суд виправдав після звинувачень у розповсюдженні порнографії. Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення схвалив Новозаводський районний суд Чернігова у січні цього року.

Жителька Чернігова звернулася до суду про відшкодування шкоди, завданої незаконними діями правоохоронних органів, та просила стягнути з Державного бюджету України на її користь 500 тис. грн у якості компенсації моральної шкоди.

Вимоги позивачка обґрунтувала тим, що «внаслідок незаконного притягнення її до кримінальної відповідальності, незаконного застосування запобіжних заходів, проведення обшуку в будинку та незаконного перебування під слідством і судом протягом 52-х місяців їй завдано моральну шкоду, яка полягає у порушенні нормальних життєвих зав’язків, погіршенні відносин з оточуючими людьми».

Серед іншого вказувалося, що у жінки погіршилися сімейні відносини та зіпсувалися родинні зв’язки. Зараз вона виховує трьох дітей.

Згідно з матеріалами справи, у 2014 році жительку Чернігова звинуватили у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 301 Кримінального кодексу України (ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів – такі дії караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років).

Зазначається, що бувши зареєстрованою «моделлю» на одному з порносайтів, за допомогою комп’ютерної техніки жінка приймала замовлення на відеопродукцію порнографічного характеру зі своєю участю від клієнтів, які користувалися послугами цього сайту в режимі реального часу, створювала і розповсюджувала відеопродукцію порнографічного характеру зі своєю участю, отримуючи за це грошову винагороду у вигляді безготівкових переказів. У 2015 році жінку було засуджено до 3 років ув'язнення з іспитовим терміном 1 рік, але згодом справу направили на новий розгляд і місцеву жительку було виправдано.

Новозаводський районний суд визнав, що демонстрацію в режимі реального часу сцен сексуального характеру із застосуванням телекомунікаційних засобів не можна вважати виготовленням порнографічної відеопродукції, а її передачу через канали зв’язку ( в т. ч. через Інтернет) «не можна вважати розповсюдженням порнографії».

Прямих і достатніх доказів вини жінки не було надано. В апеляційному суді колегія суддів залишила виправдальний вирок без змін. Тому жінка вирішила отримати компенсацію моральної шкоди через суд.

Суд задовольнив її позов частково і вирішив стягнути з Державної казначейської служби України (коштом Державного бюджету) на користь жінки 270 тис. грн на відшкодування моральної шкоди, а також 3,75 тис. грн на відшкодування матеріальної шкоди.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

чернігівщина

Знак гривні
Знак гривні