У нідерландському місті збудують район без авто і паркомісць (ФОТО)

Автори проєкту наголошують, що це не спальний, а міський район.

У нідерландському місті Утрехт планують звести район, в якому не знадобляться автівки: інфраструктура дозволятиме дістатися до всіх необхідних місць пішки або велосипедом.

Передбачають, що в районі Мерведе мешкатиме близько 12 тисяч людей. Автори проєкту наголошують, що створюють не спальний, а міський район – з усіма необхідними сервісами неподалік, повідомляє нідерландське видання DUIC, яке цитує Хмарочос.

План містобудування розробив муніципалітет у співпраці з десятьма землевласниками. 9 січня муніципалітет та власники земельних ділянок підписали угоду про реалізацію проєкту, яка надалі обговорюватиметься громадськістю. Район розміститься на 24 гектарах між каналом та парком.

Автори проєкту наголошують, що тут не буде потреби в приватних автомобілях. Відтак біля будинків не буде паркомісць. Натомість обіцяють зробити доступними сервіси кар- та байкшерингу, а також підвести сюди громадський транспорт.

Цікаво, що в Україні у нових житлових будинках і комплексах відсутність паркомісць є поганим тоном. В такому разі власники приватних авто паркуватимуться в непризначених для цього місцях, скажімо, на газонах чи дитячих майданчиках. Натомість планувальники району Мерведе вважають, що комфортно пересуватися містом можна завдяки розвинутій мережі громадського транспорту.

Половина будинків буде доступною за умовами соціальної оренди. В кожному будівельному блоці запланований внутрішній сад.

У районі Мерведе буде 17 будівельних блоків, велосипедне депо та середня школа. Будинки матимуть різну висоту. Також будуть дві житлові вежі, одна з них заввишки 100 метрів.

Мерведе буде новим міським районом з усіма можливостями для здорового способу життя. Там буде багато зелені в громадських просторах, всередині будівель і на дахах.

Уздовж каналу пролягає парк Мерведе. Поблизу будуть магазини, підприємства та місця для занять спортом, а також міська площа з терасою.

У велосипедному депо обіцяють ринкову залу з громадським харчуванням і творчими гуртками. Неподалік, у теплицях і садах, планують вирощувати їжу для всього мікрорайону та околиць. Усі дахи облаштують сонячними панелями.

А колись же і в Нідерландах були міста для "успішних людей" на автівках – ось гляньте фото шістдесятих. Там іще, бачите, на першому плані їдуть перші "велогіпстери". Недодавили їх тоді в зародку – от і докотилися!

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

нідерланди майбутнє транспорт місто автомобілі

Знак гривні
Знак гривні