У Австралії сезон спеки довшає, пожежникам не вистачає часу на контрольне випалювання

Багато австралійців скаржаться, що уряд міг би краще підготуватися до пожеж бушу - адже до того все йшло.

Скотт Моррісон, голова уряду країни, в Кобарго, одному з пошкоджених пожежею містечок

В останні роки Австралія розширила запобіжні заходи, зокрема, підконтрольно випалюючи небезпечні ділянки взимку, - пише видання The Economist. - Але цього виявляється мало, тому що сезон пожеж рік у рік стає тривалішим, разом зі збільшенням температур - а отже, часу для запобіжних заходів стає дедалі менше.

Зростання температури в Австралії

За даними The Economist, уже десятки тисяч людей переселилися, тікаючи від пожеж, які вирують по всій Австралії, однак особливо - у штатах Вікторія та Новий Південний Вельс.


Фактчек. Чи справді нинішні пожежі в Австралії - безпрецедентні?

Пожежник намагається впоратись із займанням поблизу Сіднея: безпрецедентно низький рівень опадів призвів до незвично раннього та лютого сезону пожеж бушу

Скотт Моррісон, прем'єр Австралії, під час поїздок у випалені регіони стикався з ворожістю. Він мусив виправдовуватися. Його називали "ідіотом", відмовлялися потискати йому руки.

Однак австралійці хочуть знати, як можна було запобігти цьому надзвичайному сезону пожеж.

Австралія має чи не найбільш деталізовані у світі пожежні кодекси - особливо після загибелі 173 людей у штаті Вікторія в 2009 році.

Але хоча недавно вважалося, що правильно збудовані домівки будуть захищені - уряд тепер наказує людям евакуюватись і з них.

Було додано нову категорію ризику: "катастрофічна". Й це врятувало людей від загибелі. Однак австрілійці зляться, що уряд не запобіг масштабам самої пожежі.

Досі значною мірою уряд покладається на пожежників-волонтерів - які рятують власні та сусідні квартали після своєї щоденної роботи чи замість неї.

Проблема в тому, що ці волонтери старіють - а нові не з'являються.

Населення старіє, а клімат стає жорсткішим, сухішим і гарячішим - через що буш легше займається.

2019 рік був найгарячішим в історії Австралії. Однак уряд аж тепер однозначно перестав заперечувати зв'язок між зміною клімату та пожежами.


Бачили, як горить Австралія? Скоро це очікує на нас усіх

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

австралія клімат пожежа

Знак гривні
Знак гривні