США в Іраку ліквідували ракетним ударом голову спецназу Ірану. Той обіцяє помсту. Американців США закликає виїхати з Іраку

У результаті ракетного обстрілу міжнародного аеропорту Багдада загинули щонайменше семеро людей, серед них — командувач спецпідрозділом Корпусу вартових ісламської революції Кудс Касем Сулеймані. Глава американського Держдепу Майк Помпео раніше називав Сулеймані терористом. Іран і Хезболла вже обіцяли помститися.

Про це повідомляють Новий час, ТСН, Аль-Джазіра, Європравда.

Представник іракських Народних мобілізаційних сил повідомив Reuters, що в результаті обстрілу загинули глава елітного підрозділу Кудс Корпусу вартових ісламської революції Касем Солеймані і командувач Сил народної мобілізації Іраку Абу Махді аль-Мухандіс.

З посиланням на джерела в адміністрації США Reuters додає, що удари були завдані по двом цілям, пов’язаним з Іраном в Багдаді.

Як повідомили іракські воєнізовані угруповання, «три ракети потрапили в міжнародний аеропорт Багдада, в результаті чого загинули п’ять членів іракських воєнізованих груп і два «гостя».

Також Reuters повідомляє, що представники адміністрації США підтвердили, що була проведена атака проти двох людей, пов’язаних з Іраном. Джерела відмовилися надати будь-які подробиці, пов’язані з цим обстрілом.

Як пише DW, у результаті атаки на аеропорт було вбито як мінімум вісім осіб.

Серед загиблих також керівник управління громадських зв’язків шиїтського ополчення Аль-Хашд аш-Шааб Мухаммед аль-Джабір.

Нагадаємо, в ніч на п’ятницю, 3 січня, по міжнародному аеропорту в столиці Іраку Багдаді були випущені щонайменше три ракети. Спочатку повідомлялося про одного загиблого цивільного і 12 поранених іракських військових.

Що було перед тим

Про-іранські бойовики та протестувальники в Іраку захоплювали посольство США.

Посольство Сполучених Штатів в Багдаді закликало в п'ятницю всіх американських громадян негайно виїхати з Іраку.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Через посилену напруженість в Іраку та регіоні посольство США закликає американських громадян негайно виїхати з Іраку. Громадяни США повинні вирушати авіалініями, коли це можливо, а якщо цього не вдасться - до інших країн сухопутним шляхом", - йдеться у повідомленні.

3 січня під час повітряного обстрілу автомобіля у аеропорту Багдада загинув командувач іранських сил "Кудс" Кассем Сулеймані та командувач іракських шиїтів Абу Махді аль-Мухандіс.

У США зазначили, що удар був спрямований на стримування планів Ірану щодо майбутніх нападів на американських військових на Близькому Сході, які нібито розробляв Сулеймані.

Іран пообіцяв помститися за вбивство, яке вже призвело до стрибка світових цін на нафту.

Нагадаємо, 31 грудня сталася спроба нападу на посольство США в Іраку. Нападники, які штурмували посольство, після дводенних сутичок з американськими силовими структурами залишили територію дипмісії в середу.

У результаті нападу на посольство в Багдаді Пентагон вирішив направити сотні додаткових військових на Близький Схід, а американський держсекретар Майк Помпео відклав поїздку до України та інші країни Європи і Центральної Азії.

У США звинувачують Іран в організації нападу на дипмісію в Багдаді. Офіційний Тегеран заперечив свою роль у штурмі посольства США.

сша ірак іран світ війна конфлікт абзац

Знак гривні
Знак гривні