Суд залишив лікарку Кузьменко під вартою

Апеляційний суд Києва 24 грудня відхилив апеляційну скаргу на запобіжний захід для однієї з підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко.

Не допомогла наявність багатьох поручителів, кожен з яких був готовий узяти підозрювану на поруки.

Присутні зустріли рішення суду криками "Ганьба".

При цьому журналістка Ольга Худецька, яка спеціалізується на судових справах, нагадує:

"Якщо це не очевидно: станом на зараз немає експертизи, яка встановлює ідентичність вибухівки у підриві авто Шеремета і залишків заводського пластиду у деактивованій монці Ріфа.

Навіть якби і там, і там була однакова речовина ПВВ5а, то ми знов повертаємось до того, що це стандартний для мон-50 заряд, а мон-50 випущено більше 2 млн.

Але все ще гірше.

Є експертиза, яка встановлює, що в монці є залишки пластиду на основі гексогену (це стандартне начиння монки). І все.

Розмахуючи нею, прокурор в суді каже, що вона аналогічна до тої, якою було вбито Шеремета. Це вже його власне припущення, а не висновок експертів.

Те саме пишеться в прес-релізах МВС. "слідчі приходять до висновку, що це та сама вибухівка". Експертизи замінено "висновками слідчого", опублікованими у фб.

Але експертизи саме про ідентичність вибухівки не оприлюднено і в суд не надано (і, вочевидь, станом на зараз не існує).

Більш за те, виникає певна проблема, адже в 2017 році представники МВС заявляли, що змивів вибухівки на авто Шеремета не виявлено - все згоріло.

Як можна говорити про ідентичність чи аналогічність речовин, якщо предмет порівняння відсутній, бо сліди вибухівки на авто згоріли?"

Детально також: текстова трансляція від Цензор

Також Худецька пише:

"Просто хочу наголосити, що два дні поспіль, у судовому засіданні прокурор Зузак каже завідомо неправдиву інформацію суду.

Він каже, що раніше в суді адвокати Яни Дугар нібито заявили їй алібі на час загибелі Шеремета - перебування закордоном, і що це алібі при перевірці виявилось неправдивим. Те саме, до речі, казав в ефірі Шустера Аваков.

Це неправда, адвокати Дугар чітко сказали, що на час вбивства Шеремета Дугар була у закритій військовій частині. А щодо закордону - це стосусувалось 11 липня 2019 року, дати, коли її нібито таємно відзняли на відео для порівняння, і щодо цього справді є квитки, паспорти зі штампами ітд,які були надані суду.

Натомість, два дні поспіль на запобіжних щодо Кузьменко і Антоненка прокурор Зузак наводить суду неправдиві дані: якоби адвокати Дугар оголосили алібі про закордон на день загибелі Шеремета, яке не підтверджується.

Мало того, що це є неправдою, він ще й наводить ситуацію з алібі Яни як доказ в судах щодо зовсім інших людей.

Тобто він вигадав, що Дугар збрехала про алібі, і цим доводить вже два дні, що про алібі бреше Антоненко і Кузьменко."

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

скандал антоненко кримінал кузьменко шеремет суд

Знак гривні
Знак гривні