Депутатка розкритикувала Зе-закон про доступ 18-річних до казино і розповіла про кошмар, яким обернулась для неї ігроманія сина

"Мене звати Ольга. І в моїй сім'ї є людина, яка є залежна від азартних ігор", – розповіла депутатка Ольга Бєлькова.

"Навіть сухі цифри щодо статистики лудоманії сьогодні свідчать про те, що ця проблема в світі стає чи не більшою, ніж залежність від алкоголізму і наркоманії, – заявила Бєлькова у Верховній Раді, йдеться в стенограмі засідання Ради. – За визначенням МОЗ, лудомани значно більше зазнають психофізичного руйнування особистості, ніж наркомани.

Але сьогодні я вирішила вам розказати особисту історію.

Я хочу допомогти кожному в цій залі зрозуміти, що наслідки ухвалених вами рішень можуть торкнутися й вас.

Те, що для вас називається сухо – лудоманія, є кошмаром мого життя й драмою останніх 8 років. Залежний у моїй сім'ї приховував свою залежність, але вона почала розвиватися у 19 чи 18 років.

Повірте, жоден у моїй сім'ї ніколи не взяв його й не повів у жоден гральний заклад і не запропонував йому грати. Я сама не була в таких закладах і не граю в подібні ігри.

Саме тому абсолютно неприпустимими є ті норми закону, всіх законів, які сьогодні, фактично, легалізують доступ молоді з незрілою психікою, починаючи з 18 років, до цих закладів, особливо в онлайн-режимі. Як ви перевірите вік гравців в онлайні?

Поведінка залежного з моєї родини призвела до втрати друзів, брехні, постійних боргів. Не допомагали ні розмови, ні залякування, ні центри реабілітації, ні служба в армії, ні розрив комунікації з сім'єю.

Тим часом моя родина ставала об'єктом постійних звернень кредиторів, шантажу, погроз. Залежна людина в стані збудження абсолютно не контролює себе. Повірте, вони брешуть, тому що вони хочуть грати, а не тому, що хочуть обманути. Прикриваючись моїм ім'ям, обіцяв вирішити такі справи, до яких я взагалі не маю жодного стосунку, і я не можу це зупинити.

Я всіх благаю завжди, не давайте гроші в борг таким людям. Я всіх, кого знаю, про це попереджаю. Але це не допомагає. Тому ваш реєстр – це абсолютна фікція. Він нічого не вирішить.

Які саме доходи хоче оподаткувати Міністерство фінансів у цій моїй ситуації? Ви говорите про 4 мільярди гривень. А скільки повинні програти українці, щоб компанія заплатила 4 мільярди? Будьте чесними й скажіть самі собі, що це 40 мільярдів гривень, які ви повинні програти. Не хтось десь там, а, можливо, у цій залі є люди, і я точно, достеменно знаю, які або самі пройшли, або їхні діти через це пройшли. Таких як мій син сьогодні в Європі від 1 до 6 відсотків, і є пряма кореляція, подивіться на дослідження, між тим, коли країна легалізує – і коли є сплеск залежних.

Шановні колеги, ця хвороба не має жодних бар'єрів – ні соціальних, ні гендерних, ні вікових. І коли ви мені скажете, що це все одно є – вбивства теж є, але ви не видаєте ліцензій на них. Не спонукайте нас сьогодні освятити… (оплески) освятити в День Миколая тих, хто зруйнував життя мого сина".

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

кримінал аваков курйоз зеленський бізнес

Знак гривні
Знак гривні