Укрбуд зупинив будівництво. Що відбувається і хто добудує житло для 13 000 сімей? - Liga.net

У великого забудовника великі проблеми. Директор Укрбуду обіцяє відновити будівництва навесні - цим може зайнятися "Інтергал-Буд". Але є умови, - пише Ліга.

На будівельному ринку Києва вибухнув черговий скандал. У його епіцентрі - один з найбільших забудовників столиці, корпорація "Укрбуд". У неї десятки ЖК і тисячі покупців. Частина з них уже почала проводити акції під стінами Офісу Президента.

Корпорація, яка ще торік була в трійці найактивніших київських забудовників, зараз де-факто зупинила роботи на об'єктах.

Ситуації передував продаж екс-президентом корпорації Максимом Микитасем ключової компанії холдингу - фірми "Укрбуд Девелопмент" - новому інвестору.

Зараз Микитась та гендиректор компанії Олег Майборода обмінюються взаємними звинуваченнями, а Укрбуд просить інші компанії добудувати свої проекти. Поки що готовий допомогти тільки "Інтергал-Буд".

Що сталося?

Перший натяк на проблеми з будівництвами Укрбуду з'явився в липні 2019 го - компанія нібито перенесла терміни введення в експлуатацію об'єктів на рік, випливає з петиції інвесторів 26 житлових комплексів, що будуються під егідою Укрбуду. Петицію адресували президенту України Володимиру Зеленському.

Її автори просили президента втрутитися в ситуацію і висловлювали побоювання, що в Укрбуду немає грошей для завершення проектів. За інформацією, озвученою в петиції, проблеми з отриманням оплаченого житла загрожують до 40 000 людей.

Корпорація Укрбуд Девелопмент була створена в 2004 році, вона займається супроводом проектів держкорпорації Укрбуд. В її портфелі - понад 70 проектів, 44 з яких вже побудовані та введені в експлуатацію.

На той момент корпорація Укрбуд вже стала учасником іншого скандалу. У травні й червні Антимонопольний комітет України наклав штрафи в розмірі 262 млн грн на дві компанії, що входять до корпорації - Північно-український будівельний альянс і Спецбуд-Плюс - за змову під час проведення тендерів на реконструкцію Шулявського шляхопроводу, столичної гімназії ім. Бойченко і корпусу Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова.

Одним з перших відчув на собі проблеми Укрбуду ЖК "Харківський". Через затримку забудовник не підключив тепло до ЖК, і люди, які вже живуть в першому будинку, залишилися без централізованого опалення.

Незважаючи на це, в офісах продажів Укрбуду заперечували зупинку будівельних робіт на об'єктах і продовжували продавати квартири.

В кінці вересня екс-депутат і екс-президент Укрбуду Максим Микитась заявив, що виходить з компанії й продає свою частку в Укрбуд Девелопмент.

У ЗМІ тоді писали, що новими власниками стали маловідомі широкому загалу бізнесмени - Євген Дікін і Василь Польовий, з рівними частками в розмірі 50% в статутному капіталі.

Через місяць, 22 жовтня, Микитася заарештував Вищий антикорупційний суд України. Екс-нардепу повідомили про підозру в заволодінні майном Національної гвардії на суму понад 81 млн гривень. Слідство встановило, що він, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, діючи за попередньою змовою з екс-командувачем Нацгвардії, організував корупційну схему із заволодінням нерухомістю НГУ.

У цій же справі в травні детективи НАБУ затримали гендиректора компанії Укрбуд Девелопмент Олега Майбороду. Через кілька днів його відпустили.

Через кілька днів після затримання, під заставу в 80 млн грн з СІЗО вийшов і Микитась.

Поки сім'я підозрюваного збирала гроші, під офісом компанії відбулися дві акції протесту - інвестори вимагали прискорити будівництво.

В інтерв'ю Bihus.info радник мера Києва Максим Бахматов спростував інформацію про банкрутство Укрбуду. За словами Бахматова, уникнути банкрутства вдалося завдяки новому інвестору, ім'я якого він відмовився називати.

Бахматов також спростував чутки про те, що Укрбуд "віджало оточення президента Зеленського". "Що я чув, що там вже і Богдан (глава Офісу президента, - Ред.), і Вавриш (гендиректор SAGA Development Андрій Вавриш, - Ред.) - це все маячня", - підкреслив Бахматов.

Продаж Укрбуду і брак грошей

А 5 грудня під будівлею Офісу президента Володимира Зеленського відбулися чергові акції інвесторів. Вони заявляли про повну зупинку будівництва житлового комплексу.

За день до цього екс-нардеп і екс-президент корпорації Укрбуд Максим Микитась в ефірі телеканалу Прямий зняв із себе всю відповідальність, заявивши, що втратив контроль над компанією, і звинуватив в цьому Олега Майбороду, а також нового співінвестора компанії, ресторатора Дмитра Федотенкова. За час, поки він був віддалений від роботи, запевняє Микитась, з компанії вивели якісь активи з прибутковістю більше 4 млрд гривень.

"Ці люди відповідальні перед інвесторами за те, що повинні добудувати, і за рахунок яких коштів", - додав екс-нардеп.

Дмитро Федотенков відомий як співвласник компанії ФМ Груп, яка розвиває мережу ресторанів під брендом Tarantino family. До мережі входить 75 ресторанів: 57 в Києві, 17 - у Москві та 1 - в Лондоні.
Микитась стверджує, що Майборода організував продаж активів компанії рестораторові Дмитру Федотенкову, документи про зміну власників були підроблені, і він досі є власником компанії. Передача управління, за словами Микитася, була вимушеною дією на час його депутатства. Але він дійсно шукав співінвестора для компанії через негатив, пов'язаний із кримінальною справою про квартири для Нацгвардії.

Олег Майборода висловив звинувачення у відповідь: мовляв, Микитась, який "від початку плутав оборотні кошти з прибутком", довів Укрбуд до патового стану. Про це Майборода написав на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, підхід екс-президента Укрбуду привів до того, що в компанії виник критичний дефіцит оборотних коштів. В таких умовах грошей на будівництво не вистачало, тому виникла необхідність в пошуку системного інвестора.

Як запевняє Майборода, ресторатор Дмитро Федотенков вже відмовився від угоди через "постійні вимоги Микитася переглянути умови меморандуму про продаж компанії".

"Зараз, завдяки Микитасеві й каші, яку він заварив навколо Укрбуду, ситуація патова. Продажів немає, системного інвестора вже теж, клієнти мітингують під Адміністрацією президента", - розповідає в Facebook Майборода.

У компанії 13 000 інвесторів, випливає з його поста.

У КМДА поки не дають коментарів по суті. "Мої попередні коментарі підтвердилися, інвестор дійсно був знайдений. Я вперше чую про рейдерське захоплення, про яке говорить Микитась, тому не можу сказати більше", - повідомив LIGA.net Максим Бахматов.

Що далі

Інвестори Укрбуду будуть врятовані - обіцяють у корпорації. Добудувати житло може інший забудовник - написав Майборда в колонці УП. За його словами, корпорація Укрбуд звернулась по допомогу до кількох великих компаній, але попередню згоду дав тільки "Інтергал-Буд".

Будівельна компанія "Інтергал-Буд" працює в Україні з 2003 року. Власник - Володимир Зубика. Бізнесменові також належить офісно-готельний комплекс Rius у Львові. За даними сайту компанії, зараз Інтергал-Буд займається реалізацією 20 проектів в Києві й області.

"Інтергал-Буд" підтверджує можливість втручання. Втім, компанія візьметься за добудову тільки в разі комплексної передачі всіх 26 споруджуваних житлових об'єктів і виконання держорганами низки умов, повідомив "Інтергал-Буд" в своєму прес-релізі.

Серед них - отримання відсутньої дозвільної документації по об'єктах "Укрбуду", гарантії відсутності претензій по існуючих кримінальних справах до нового забудовника, зняття арештів та інших блокуючих будівництво питань щодо майданчиків "Укрбуду", підключення об'єктів до інженерних комунікацій і введення в експлуатацію.

"Я впевнений, що припинення будівництва тимчасове, орієнтовно воно триватиме до весни. І, хоч зі зміщенням термінів, але люди отримають свої квартири", - заявив Майборода.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

скандал бізнес будівництво

Знак гривні
Знак гривні