З чим Зеленський їде на першу зустріч із Путіним 9 грудня: Spiegel

"Я не хочу, щоб ми виглядали як жебраки", - називається інтерв'ю Зеленського німецькому журналу Speigel. У ньому він, зокрема, розповів, із чим їде на зустріч Нормандської четвірки 9 грудня, де вперше зустрінеться з Путіним.

Ось дуже короткий виклад, а повністю німецькою тут:

Не тільки війна, але й газ

Зеленський припускає, що питання про укладення нового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України буде обговорюватися в рамках нормандської зустрічі.

"Для мене важливо, що проблема газу сама по собі є питанням. Чого б не побажали обидві сторони, воно жодним чином не має бути пов'язане з Донбасом. Хоча я не виключаю, що транзит газу також розглядається в нормандському форматі", - сказав він.

"Якщо нам вдасться укласти новий договір про транзит на строк до десяти років, якщо європейці нам допоможуть, а Росія не буде противитися цьому, тоді ми зможемо говорити, що "Північний потік-2" не є політичним проєктом", - каже Зеленський.

Дивіться також:

Газова голка повертається? У Відні відбулись неанонсовані переговори між Україною та Росією

Вибори на непідконтрольній території - лише якщо не буде бойовиків

"Вибори відбудуться за українським законодавством. І український закон виключає присутність бойовиків. Усі українські партії повинні мати доступ, спостерігачі, журналісти, ОБСЄ, ЦВК. Якщо є збройні формування, жодна партія туди не піде", - заявляє Зеленський.

"Перш ніж узятися за вибори - це повне виведення всіх незаконних військових частин будь-якого роду, в якій формі, з якою зброєю. Коли ці три пункти будуть вирішені, ви побачите, чи хочемо ми всі закінчити війну. Ми самі хочемо цього напевне. Але тоді ми подивимося, чи дійсно Росія цього хоче", - заявив Зеленський.

Звільнення заручників

"Обмін полоненими з передбачуваними термінами. Я впевнений, що Франція і Німеччина за це, і поки що я не розумію, чому Росія може протистояти цьому. Але є дуже делікатні питання. Наприклад, бойовики на Донбасі підтверджують список ув'язнених, але в нас є інформація про дуже різні числа".

Дивіться також на Радіо Свобода:

«Нормандський саміт»: у чому небезпека першої особистої зустрічі Путіна та Зеленського

9 грудня в Парижі має відбутися зустріч «нормандської четвірки». Ця зустріч мала відбутися ще в вересні, однак російська сторона відтягувала й висунула умову для зустрічі - провести розведення сил і засобів біля населених пунктів Золоте в Луганській області та Петрівське в Донецькій області. Україна умови виконала.

Подібним чином із Лукашенком: Путін зустрічається лише після виконання його умов:

Чи нажереться Путін аншлюсом Білорусі? Його тактика з Зеленським подібна

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

донеччина луганщина путін зеленський

Знак гривні
Знак гривні