Замов прослушку за 100 доларів. Як СБУшник приватно заробляв на прослуховуванні

Об'єктами незаконної прослушки в Україні ставали багато відомих людей. Якісь ситуації отримували розголос і призводили до гучних скандалів, про якісь намагалися не говорити. Але слухають, як виявилося, не тільки тих, хто займає високі посади, але й звичайних громадян, причому, торгують телефонними розмовами часто співробітники правоохоронних органів.

Через Телеграм-канали будь-хто може замовити будь-кого. Щоб дізнатися, з ким і скільки спілкується людина - чи щоб вирвати фрази з контексту та створити скандал, а таке зробити теж легко.

Про це детально йдеться в матеріалі Тетяни Бодні на Цензорі.

Скажімо, викритий Телеграм-канал був відкритим, замовити послугу міг будь-хто.

Вів його справжній корумпований СБУшник. Щоб не викликати підозр, правоохоронець підробляв офіційні письмові запити на надання інформації про телефонні розмови, які нібито були необхідні для розслідування.

Керівництво не знало про те, що відбувається, оскільки сама специфіка його роботи дозволяла заводити справу контррозвідувальної перевірки, не вказуючи в ній реального імені людини та пов'язаних з нею осіб, щодо яких здійснюються заходи.

У переліку його "замовлень" були досить відомі в Україні люди. Серед потерпілих - адвокати, журналісти, дружина одного з бізнесменів. Їхні імена в ДБР не називають, посилаючись на таємницю слідства.

Багато хто відмовився визнавати себе потерпілими, говорили, що не знають, хто їх міг замовити. Встановити всіх, щодо кого надійшли і були виконані замовлення, складно. Наразі в справі фігурують 14 епізодів, які були задокументовані.

Розцінки на свої послуги співробітник СБУ встановлював різні - залежно від людини, щодо якої потрібна інформація. В середньому вони коштували 100-200 доларів.

Найцікавіше, що гроші перераховувалися на його особисту банківську карту. Зібрані дані він пересилав на електронну пошту або передавав на флешці.

Ловили корумпованого правоохоронця, що називається, "на живця", зробивши замовлення.

Скільки ще таких може існувати, наразі неясно.

В ході слідства було встановлено, що співробітник СБУ фальсифікував постанову слідчого судді Київського апеляційного суду на прослуховування. Але проколовся на тому, що вказав абонентом чоловіка, а розмовляла жінка. І коли співробітниця відділу оперативно-технічного забезпечення прослуховувала ці розмови, вона звернула увагу на те, що в завданні прописаний чоловік, а слухає вона жінку. Вона написала службову записку керівництву - так почалося службове розслідування, що призвело до викриття "приватного підприємця" в СБУ.


Детально

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

сбу кримінал

Знак гривні
Знак гривні