Чи справді в Україні посилюється антисемітизм? «Якби я відповідав на ці запитання - я б теж виявився антисемітом», - Зісельс

Цікава суперечність. Дослідження Конгресу національних громад України, презентоване у 2019 році, засвідчує, що в 2018 році ситуація щодо злочинів на ґрунті антисемітизму покращилась. Дослідження Pew Research Center (US), опубліковане у 2018 році, демонструвало, що українці найбільш дружні до євреїв серед усіх опитаних країн в усій Східній Європі. Але при цьому, за дослідженням Anti-Defamation League, Україна в індексі опинилася на 2му місці за недружністю до євреїв - після Польщі. Як таке можливо?

Запитання до запитань

«Якби я відповідав на ці запитання — я б теж виявився антисемітом», — коментує методологію Йосип Зісельс, виконавчий співпрезидент Асоціації єврейських організацій та громад України.

«Якщо в Україні й існує ксенофобія, то це, насамперед, до олігархів. Наші опитування постійно показують, що люди, які мають високий вплив у бізнесі, належать до тих, до яких українці ставляться найбільш негативно, і тут їхня національність не має істотного значення. Якщо взяти судження, з яким в дослідженні ADL найбільше погоджуються в Україні — «євреї мають забагато впливу у бізнес-середовищі» — і переформулювати на «деякі українці мають…», то більшість респондентів, скоріш за все, також дали б ствердну відповідь», — каже Михайло Міщенко, заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова.

Детально розбір польоту — тут

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

суспільство соціологія

Знак гривні
Знак гривні