Уповноваженою з захисту мови стала Монахова, невідома захистом мови. Хоча на конкурсі переміг інший

Монахову "не помічали у захисті української мови останніми роками", вона "часто спілкується у фесбуці російською і вже забанила купу мовних активістів", - зауважує мовна активістка Іванна Кобєлєва. На конкурсі раніше переміг науковець Кремінь.

У середу, 27 листопада, Кабмін призначив уповноваженим із захисту державної мови Тетяну Монахову. Про це повідомив депутат «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко у Facebook.

«Уповноваженим з захисту державної мови Кабмін призначив Монахову Тетяну Василівну», - ідеться в повідомленні.

Монахова народилася 2 липня 1980 року в Миколаєві. В 2002 році закінчила Миколаївський державний педагогічний університет ім. В.О. Сухомлинського за спеціальністю «учитель української мови і літератури та англійської мови й зарубіжної літератури». У 2015 році захистила докторську дисертацію на тему «Сучасні стратегії текстотворення в українській мові» в Одеському національному університеті ім. І. І. Мечникова. Також Монахова – доктор філологічних наук, доцент, завідувачка кафедри журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили.

Другим кандидатом на посаду був науковець Тарас Кремінь. Він переміг на відкритому конкурсі та був рекомендований на посаду 4 вересня. 18 листопада науковці, викладачі, поети та громадські активісти закликали уряд призначити омбудсманом його. На переконання підписантів відкритого звернення, з двох кандидатів лише Кремінь відповідав визначеним законом критеріям і завданням, які має виконувати уповноважений.

Нагадаємо, посада мовного омбудсмена передбачена Законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної», ухваленим 25 квітня.

Джерела: Тиждень, theBabel

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

мова уряд монахова

Знак гривні
Знак гривні