Голодування Закревської переросло у масштабний рух. Хто і як бореться за справи Майдану (ФОТО)

21листопада адвокатка родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська оголосила голодування. Причина – зупинка розслідувань у справах щодо злочинів проти учасників Революції Гідності.

За 5 неповних днів голодування пані Закревської сталося чимало – про це почали писати іноземні ЗМІ, українські активісти започаткували відразу кілька флешмобів на її підтримку, іще четверо людей на знак солідарності із Євгенією Закревською почали голодування.

The Insider розповідає, хто і як підтримує Євгенію Закревську та що є її кінцевою вимогою.

Чому слідство у справах Майдану зупинилося

20 листопада – за день до оголошення голодування Євгенією Закревською – в Генеральній прокуратурі України припинив свої слідчі повноваження підрозділ, який займався розслідуваннями "справ Майдану". Ці розслідування зупинили на невизначений термін.

Зараз у Генпрокуратурі працюють слідчі, які майже 6 років займалися цими справами. Продовжувати роботу вони не можуть, бо прокуратура, працівниками якої вони є, більше не має права розслідувати ніякі справи.

Тим часом справи у реєстрі досудових розслідувань перепідпорядковують Державному бюро розслідувань. Там, за словами його директора Романа Труби, створили підрозділ. Однак увійшли до нього саме слідчі ДБР. Вони не знайомі зі справами Майдану, і лише на це ознайомлення у них піде неймовірно багато часу.

За оцінками Євгенії Закревської, це може зайняти більше року. А для розслідувань, які тривають вже 6 років – це дуже багато.

Окрім того, невідомий персональний склад новоствореного в ДБР підрозділу. Відтак Insider не зміг дослідити можливість конфлікту інтересів у нових слідчих щодо справ Майдану. У ДБР працює чимало колишніх прокурорів і працівників МВС. Представники цих силових структур під час Майдану брали участь у переслідуваннях протестувальників.

Єдине, на думку адвокатки, що може врятувати в цій ситуації "справи Майдану" – це парламент. Раді пропонують проголосувати за поправку до законопроєкту №2116, яка дозволить перевести слідчих у справах Майдану із ГПУ до ДБР за скороченою процедурою. І ті слідчі, які знайомі зі справами, зможуть продовжити розслідування без річної паузи на ознайомлення з матеріалами, яка потрібна новачкам.

Та Рада голосувати за поправку не поспішає. На попередньому сесійному тижні у нардепів не вистачило часу на голосування, адже “був скорочений день” і нардепи побажали завершити роботу о 15, не закінчивши розгляд закону. Саме це й стало причиною голодування адвокатки. Вона просить зібрати позачергову сесію Верховної Ради, а парламентарів – проголосувати за поправку і законопроєкт вцілому.

Чому слідчі йдуть зі справи

Євгенія Закревська щодня пише у соціальній мережі про втрачені кілограми. За чотири дні вона втратила 3 кілограми. А ще, пише адвокатка, разом з нею худнуть і шанси на продовження розслідувань.

"Із 67 слідчих УСР (підрозділ, який займався розслідуванням справ Майдану, – ред.) станом на 1.07. 2019 до 20.07 залишилося 25", – написала Закревська.

Слідчі у справах Майдану зараз розходяться по інших підрозділах.

"Якщо вони посидять ще тиждень-два в очікуванні й нічого [у Верховній раді] не буде прийнято, то вони підуть на вулицю або на низові посади районних прокуратур, бо Офіс Генпрокурора вже буде сформовано. Їм прямо кажуть: хочете – чекайте, але якщо "пролетите" з ДБР, то на хороші позиції у відомстві не розраховуйте, вони вже всі будуть зайняті", – переказує адвокатка внутрішню ситуацію у ГПУ.

Закревська каже, що слідчих переманюють у нові департаменти.

"Їм кажуть, коли агітують: "нащо ви гробите свою кар’єру, все одно нічого не буде, все затихне". Їх керівництво при цьому тисне, аби переводились, і навіть не декларує позицію, що варто почекати переводу в ДБР, що це важливо", – зазначає пані Закревська.

Як підтримують Закревську

Після початку голодування Євгенії Закревській почали телефонувати потерпілі з усієї України, а незнайомі їй раніше дівчата зі Львова вийшли на акцію з плакатами про голодування Євгенії. Те саме на третій день голодування адвокатки зробив і Віталій Устименко в Одесі.

Також долучилися й колеги – адвокати, які представляють у судах постраждалих під час Революції Гідності.

Багато підтримки було для Євгенії Закревської і з кола військово-морських сил, чинних та колишніх військових моряків. Закревська брала участь у розробці правових позицій для них після захоплення кораблів у Керченській затоці.

"Надходять слова підтримки і безпосередньо з прокуратури, від процесуальних керівників та слідчих", – каже Закревська.

Також на підтримку Євгенії виступила Українська школа політичних студій, студенткою якої є адвокатка.

Пости у соціальних мережах на підтримку Євгенії Закревської публікують з хештегами "#не_злий_справи_Майдану".

Небайдужі також запустили кілька флешмобів. Один з них – це публікація фото з пляшками води. На пляшках абои поруч з ними написи – "сніданок, обід та вечеря Євгенії Закревської".

Таке фото активіст Богдан Чумак зробив біля Офісу президента. Інші користувачі соцмереж роблять фото вдома та на робочих місцях.

Колишній детектив НАБУ, а нині адвокат Артем Крикун-Труш придумав та запустив флешоб #plate_for_Zhenya у юридичному середовищі. Юрист та його колеги відмовляються від обідів і постять порожні тарілки з написами, або підтримати Євгенію та поширити інформацію про її голодування.

Підтримали Євгенію заявами екс-міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун, режисер Олег Сенцов та бранець Кремля Павло Гриб.

Та найбільше реакцій у мережі викликало відеозвернення 8-річного Ярослава – племінника Євгенії Закревської.

Він здивувався, що депутати не знайшли часу для роботи в п’ятницю.

"Я розумію, що у вас у п’ятницю був скорочений день. Але я, третьокласник, який має 8 років, займаюся у своїй школі аж до 5-ї [17-ї, – ред.] години. Тому мені дивно, що ви, дорослі, працюєте менше… Я хочу, щоб ви проголосували поправку для розслідування [справ, – ред.] Майдану, і щоб моя тітка Женя перестала голодувати. Якщо вам цілого тижня не вистачить, щоб це зробити, то в мене є для вас підказка: ви можете це зробити ще і в суботу", – сказав у відеозверненні Ярослав.

Що Євгенії кажуть нардепи

Святослав Вакарчук пообіцяв Євгенії Закревській, що в разі позачергової сесії фракція "Голос" збереться в повному складі й проголосує за поправку та закон вцілому.

"Писала Яна Зінкевич. Сказала, що вона готова приїхати в будь-якому стані з лікарняного ліжка і проголосувати за правку", – розповідає Закревська.

Вона додає, що не хотіла би, аби Яна ризикувала здоров’ям і переривала своє перебування в лікарні. До того ж, згідно з інсайдерською інформацією, фракція ЄС прийняла рішення голосувати лише за правку, але не за закон вцілому.

"З боку монобільшості були контакти та коментарі, публічні та непублічні. Загалом, вони посилаються на те, що значна кількість їх нардепів перебуває у відрядженні. Тому станом на 24 листопада вони схилялись до того, аби все ж проводити голосування у черговому порядку, 3 грудня. Проте вже 25 листопада деякі нардепи, зокрема Єгор Чернєв, публічно повідомив, що у фракції зараз перевіряють можливість таки зібрати голоси на позачергове засідання", – розповіла Закревська.

Вона додала: багато з нардепів зазначають, що лише зараз почули про цю проблему. Хоча про неї говорять адвокати потерпілих майданівців, прокурори, слідчі та експерти вже понад два роки.

Як почувається Закревська

Сама пані Євгенія у коментарі INSIDER розповіла, що зберігає працездатність, хоча багато спить і інколи може раптово заснути.

"П’ю багато води, аж набридає її так багато пити, стала загострено відчувати запахи", – описує вона свої почуття.

Хто ще оголосив голодування

У Мукачевому слідом за Євгенією почали голодування Михайло Шекета та Микола Королович. Вони вже передали звернення до міського голови зі своїми вимогами.

"Раніше вони допомагали інформацією у справах Майдану, ми співпрацювали в цьому напрямку, ми знайомі через це", – пояснює Закревська.

25 листопада голодування почав і громадський діяч Микола Виговський.

"Більше не маю сил та морального права стояти осторонь, тому від сьогодні приєднуюсь до неї та голодуватиму до виконання однієї простої вимоги – скликання позачергового засідання Верховної Ради та прийняття закону про ДБР з урахуванням правки, яка розблокує розслідування справ Майдану", – написав він.

Також голодування 25 листопада почала й учасниця Революції Гідності Любомира Кеплер.

Що можете зробити ви

Євгенія Закревська під кожною публікацією в соціальній мережі пояснює, чим можна зарадити в ситуації з "майданівськими справами".

Тож, короткий перелік дій, якими ви можете допомогти:

написати, зателефонувати, тегнути знайомих депутатів. Вимагати позачергового засідання ВР й розгляду поправки №318;

підписатися на сторінку "Адвокатська дорадча група", читати, поширювати анонси судових засідань на тиждень, фідбеки з засідань, матеріали ЗМІ, цікаві події;

підписатися на телеграм-канал https://cutt.ly/8eJZd2p, де публікуються анонси судових засідань у справах Майдану;

долучитись до флешмобів “Пляшка води” та #plate_for_Zhenia;

закон майдан закревська справимайдану

Знак гривні
Знак гривні