Вперше в Україні трансплантацію провели в районній лікарні

Це наслідок закону про трансплантацію, який "проштовхувала" Уляна Супрун. В Україні було успішно проведено першу трансплантацію нирки в лікарні районного рівня в місті Ковель.

Про це повідомляє МОЗ. "Новий орган отримала 34-річна пацієнтка з хронічною хворобою нирок V ступеня, яка 6 років отримувала сеанси гемодіалізу та 3 роки перебувала в черзі на трансплантацію нирки у Запоріжжі. Донором став її чоловік, який віддав свою нирку задля порятунку дружини. Трансплантація від живого донора — це подвійна відповідальність, адже забирається орган в абсолютно здорової людини та не можна допустити, щоб її здоров'я постраждало", — йдеться у повідомленні.

У МОЗ зазначили, що Ковельське міське територіальне медичне об’єднання отримало ліцензію для здійснення трансплантації органів 19 вересня 2019 року.

До сьогодні в Україні було лише п'ять центрів трансплантації, в яких у 2018 та 2019 роках було проведено лише невелику кількість трансплантацій нирок при потребі близько 3 тисяч подібних операцій на рік.

"Підготовка подружжя до операції тривала 6 місяців. Ця трансплантація — результат великої і злагодженої роботи мультидисциплінарної команди: лікарів урологів, анестезіологів, хірургів, трансплант-координатора та юристів. Історія Ковельської лікарні доводить, що трансплантацію можна робити й у регіональних центрах, потужність яких потрібно розвивати спільно з місцевими органами влади", — наголосили в МОЗ.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

волинь супрун реформи медицина

Знак гривні
Знак гривні