Майдан у Гонконгу знову на межі кровопролиття: Мітингарі в облозі поліції в університеті (ВІДЕО)

Сотні мітингарів перебувають в облозі в Політехнічному інституті. Навколо них поліція, котра від учора веде облогу й погрожує перейти від сльозогінного газу до бойових патронів. Влада Китаю називає протестувальників у Гонконгу "злочинцями" й погрожує "наслідками" – все як на Майдані.

Ng Han Guan/AP Photo

Поліція почала штурм місцевого університету – одного з ключових укріплених постів протестного руху проти Пекіна, що триває останні п'ять місяців.

Аби розігнати мітингарів, поліція погрожує використати бойові патрони, а студенти у відповідь підпалили барикади.

Відео Голосу Америки:

Раніше Верховний Суд самого Гонконгу визначив, що заборона носіння масок під час публічних демонстрацій – неконституційна. Але на це влада Китаю, який дедалі більше обмежує самоврядування Гонконгу, заявила, начебто суди Гонконгу не мають права приймати подібні рішення, – передає Ройтерс.

Саме влада Китаю підливає масла у вогонь, і саме вона могла б допомогти деескалації конфлікту, - йдеться в редакційній статті The Guardian.

Китайські речники в понеділок заявили, що "місця для копромісу абсолютно немає".

Поліція продовжує обстрілювати Політехнічний інститут, а меседж "виходу немає" тим більш викликає занепокоєння, що звучали погрози застосувати бойову зброю у відповідь на коктейлі Молотова.

Guardian нагадує, що протести почалися мирно, як "протести парасольок", і що ескалацію щоразу починала саме влада Китаю.

Нагадаємо, поштовхом стала чергова спроба обмежити самоврядування Гонконгу владою Китаю, якому місто-країна Гонконг, колишня британська напівколонія, було передане ще в 1997 році.

Протестувальники, що намагаються втекти з облоги в обхід поліції

Vox нагадує, що в Гонконгу через кілька тижнів мали відбутися місцеві вибори, але їх може бути скасовано під приводом протестів – що може призвести до подальшої ескалації, адже мешканці не зможуть бодай якось напівдемократично висловити свою позицію.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

протести авторитаризм Китай репресії гонконг

Знак гривні
Знак гривні