Затримання банкірів. Наростає тиск на співробітників НБУ, які очищали банківський сектор між корупції в 2014-2018 роках

"Свавілля і терор міцнішає! Рефінансування VAB банку видавалося під відтік депозитів фізосіб і тільки на видачу сум в межах гарантованої суми ФГВФО. Так що це просто чергова помста!" - заявила ексочільниця НБУ Валерія Гонтарєва в листуванні з кореспондентом LIGA.

За матеріалами Цензора:

За словами ексглави НБУ, про затримання, які ввечері 11 листопада провело Національне антикорупційне бюро, вона дізналася з преси.

Згідно з офіційним повідомленням НАБУ, затримано 7 осіб, серед яких "колишні і діючі посадові особи НБУ, VAB Банку і приватних компаній, пов'язаних з бенефіціарами VAB".

Пізно ввечері Національне антикорупційне бюро оприлюднило інформацію про те, що співробітники бюро затримали сімох осіб, підозрюваних у заволодінні коштами стабілізаційного кредиту, виданого "ВіЕйБі Банку".

У повідомленні наголошується: "У відповідь на запити ЗМІ повідомляємо, що НАБУ та САП 11 листопада затримали 7 осіб за підозрою у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України у 2014 році ПАТ "ВіЕйБі Банк".

Йдеться про колишніх та чинних посадовців Національного банку України, ПАТ "ВіЕйБі Банк" та приватних компаній, пов’язаних із кінцевими бенефіціарами "ВіЕйБі Банку".

Попередньо дії затриманих кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 КК України. Вирішується питання про повідомлення їм про підозру та обрання запобіжного заходу. Наразі це вся інформація, яку ми можемо повідомити з огляду на необхідність збереження таємниці слідства".

За словами Гонтаревої, під час роботи в Нацбанку її затриманий ексзаступник Писарук відповідав за банківський нагляд, - пише Новий час.

«Ми з ним і розчищали всі ці авгієві стайні», - зазначила екс-глава НБУ.

Одне з джерел НВ Бізнес на банківському ринку припускає, що події навколо Писарука почали відбуватися якраз перед приїздом місії МВФ в Україну.

«Це схоже на підставу перед приїздом місії МВФ, вони планували приїхати в Україну в кінці листопада», - повідомило джерело.

Ситуація двозначна - з одного боку, МВФ вимагає не прощати борги колишніх власників олігархічних банків, і це не тільки ПриватБанк.

З іншого - наростає тиск на співробітників НБУ, які проводили очистку банківського ринку в 2014-2018 роках.

банки репресії реванш

Знак гривні
Знак гривні