Не тільки Мазур: Польща на вимогу Росії затримувала вже близько 20 українських ветеранів

У Польщі затримували на вимогу РФ близько 20 українських АТОвців, але справа Ігоря Мазура “Тополі” є прецедентом.


Затриманого в Польщі ветерана Мазура звільнено на поруки українського консула

Як передає “Новинарня“, про це заявив представник Уповноваженого ВР з прав людини з питань партнерства з інститутами громадянського суспільства Андрій Мамалига в ефірі “Громадського радіо”.

“Насправді Ігор Мазур — не перший доброволець, учасник АТО, який затриманий в Польщі. За нашими даними, там уже знаходяться біля 20 осіб, які затримані на вимогу Росії. Деякі під вартою в Польщі вже півтора року”, – сказав адвокат Мамалига.

“Із цих 20 осіб вдалося шляхом правової допомоги та через МЗС витягнути і звільнити лише одну особу, це було в минулому році. Решта перебувають у підвішеному стані: нібито Польща заявляє, що їх видавати не будуть, але водночас відмовляється їх звільняти”, – зазначив правозахисник.

“Тому що запущений так званий екстрадиційний механізм, який чітко виписаний у відповідних конвенціях. З одного боку, Польща каже: “Ми виконуємо взяті на себе міжнародні зобов’язання, в тому числі перед Росією”. З іншого боку — “ми підтримуємо Україну в її боротьбі проти Росії”. В тому і вся складність”, – пояснив Андрій Мамалига.

Ігоря “Тополю” Мазура затримали польські прикордонники о 8-й годині ранку 9 листопада при перетині пункту пропуску “Ягодин-Дорогуськ”. Затримання відбулося за запитом Інтерполу на вимогу прокуратури Російської Федерації, яка звинувачує Мазура у “злочинах тероризму”, вчинених у Чечні.

11 листопада, після допиту в окружній прокуратурі міста Холм, Мазура відпустили на поруки генерального консула України в Любліні. На час очікування та розгляду екстрадиційного запиту він мешкатиме в Генеральному консульстві.

Ігор Мазур — заступник голови партії УНА-УНСО, учасник війни проти РФ в Абхазії на боці Грузії, учасник АТО на Донбасі — офіцер ЗСУ, заступник начальника штабу 131-го розвідувального батальйону.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

польща репресії росія

Знак гривні
Знак гривні