Рідкісна космічна подія: сьогодні Меркурій проходить перед Сонцем. Шкода, що у нас хмарно (ФОТО, ВІДЕО)

11 листопада земляни (але не українці) можуть спостерігати рідкісне явище: Меркурій перетне Сонце, пройшовши прямо між світилом і нашою планетою. Наступного разу таке станеться в 2032 році. Спостерігати цю подію можна на більшості поверхні Землі - звісно, там, де небо не вкрите хмарами.

Подія почнеться о 14:35 за київським часом, триватиме аж п'ять з половиною годин і завершиться о 20:04 за київським часом. Ви ще можете встигнути вилетіти туди, де в цей час сонячно.

З очевидних причин, проходити між Землею та Сонцем можуть лише Меркурій та Венера. І ці події відбуваються доволі рідко: так, Меркурій у середньому проходить перед Сонцем 13 разів за століття.

Тут детально англійською

А тут відео для дітей:

Як видно з карти, цю подію можна побачити в тому числі в Україні - але сьогодні не щастить із видимістю (велика хмарність).

У Європі проходження Меркурія можна спостерігати від обіду й до заходу сонця.

Якщо раптом розхмариться, незайвим буде нагадати: навіть на заході Сонця дивитися на нього неозброєним оком, без спеціальних окулярів - небезпечно для очей.

А якщо не розхмариться - то цілком безпечно все можна буде побачити на спеціальній сторінці NASA

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

краса космос

Знак гривні
Знак гривні