«За сприяння депутата N»: у бюджет знову заклали субвенції - фактично, підкуп депутатами виборців

Як і в попередні роки, між першим та другим читанням до бюджету додали статтю про так звану субвенцію на соціально-економічний розвиток. Фактично ремонтують за бюджетний кошт якісь вікна в житловому будинку або ставлять дитячий майданчик — але депутат округу ставить табличку із власним прізвищем і розповідає виборцям, що це зроблено завдяки йому, а не коштом платників податків.

При цьому доступна ця розкіш не всім — на практиці субвенції направляються більшістю у ті регіони, де місцева влада близька до партії, що знаходиться в керівній коаліції у Верховній раді України, — уточнює Центр економічної стратегії.

Більше грошей на субвенції виділяється в ті роки, коли в країні відбуваються парламентські чи місцеві вибори. Це природно, коли мета – підкупити виборця, а не сприяти розвитку регіонів України.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук погоджується з тим, що субвенція неефективна, проте депутати проти її ліквідації. Станом на зараз в Кабміні пообіцяли більш скрупульозно поставитись до контролю над витратами в межах субвенції.

Центр економічної стратегії вважає, що субвенція на соціально-економічний розвиток має піти в небуття.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

корупція закон Рада вибори регіони бюджет

Знак гривні
Знак гривні