Після закриття фабрики у Прилуках через Зе реформи - Зеленський намагається заспокоїти виробників тютюну

Зеленський провів нагальну зустріч із найбільшими виробниками тютюнових виробів в Україні, під час якої обговорив інформацію про можливе перенесення офісів компаній і про зупинку роботи деяких тютюнових виробників:


Зе реформи: інвестор закриває тютюнову фабрику у Прилуках і просить повернути 505 млн сплаченого акцизу

Нагадаємо також, як раніше після "наїзду" Арселор замість інвестувати вивів мільярди з країни.

У нинішній зустрічі взяли участь представники "Бритіш Американ Тобакко", "Філіп Морріс Україна", "Джей Ті Ай" та "Імперіал Тобакко", виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) Анна Дерев'янко, а також міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов, міністр фінансів Оксана Маркарова, голова Державної податкової служби Сергій Верланов, голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв.

Зеленський нагадував чи то компаніям, чи самому собі, що тютюнові компанії є одними з найбільших платників податків, і податкові надходження зростають: за 9 місяців поточного року відрахування до бюджету збільшилися на 7,5% - майже до 30,5 млрд грн.

Президент також зазначив, що для України важливим є питання поліпшення бізнес-клімату та забезпечення прогнозованості державної політики і регулювання ринків. Також, за його словами, в пріоритеті - боротьба з монополіями і побудова конкурентних ринків.

"Володимир Зеленський підкреслив зацікавленість в нарощуванні експорту тютюнових виробів, виготовлених в Україні. Крім того, був зроблений акцент на необхідності вирішення проблеми тіньового ринку тютюнових виробів", - сказано в повідомленні.

Як повідомлялося, 4 жовтня Верховна Рада під час голосування за закон про введення єдиного рахунку для сплати податків і зборів прийняла внесену до другого читання поправку нардепа Дубінського, яка ввела оптово-відпускні та роздрібні ціни на тютюнові вироби, що може привести до зростання цін на сигарети.

Найбільша тютюнова фабрика України British American Tobacco зупинилася через новий закон ВР. На Прилуцькій тютюновій фабриці виробляли понад 10 марок сигарет, зокрема Kent, Rothmans, Pall Mall, Vogue, Dunhill, Lucky Strike, Capri та Прилуки. На фабриці працювало близько 1200 людей.

З 11 жовтня тютюнова фабрика В.А.Т. Прилуки, яка входить до міжнародної групи компаній British American Tobacco, закрила виробництво, повідомляє Цензор.

Тепер підприємство просить відкликати 25 млн акцизних марок і повернути 505 млн грн, сплачених за них. Про це в листі повідомив фінансовий директор компанії Тарас Павлусь на ім'я в. о. начальника Офісу великих платників податків ДФС Оксани Нечепорук, який є в розпорядженні видання.

Брітіш Амерікан Тобакко Україна, яка входить до групи другої найбільшої у світі тютюнової компанії British American Tobacco, була створена в 1993 році на базі тютюнової фабрики в Прилуках.

Продукція компанії експортується в Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову, Азербайджан, Болгарію, Казахстан і мережі Duty Free найбільших аеропортів світу. У 2018 році компанія заплатила понад 16 млрд грн податків до держбюджету України.

Згідно з поправкою нардепа від "Слуги народу" Олександра Дубінського, компанії-виробники мають продавати сигарети оптовим компаніям за ціною, що не перевищує 80% від максимальної роздрібної ціни.

В асоціації "Укртютюн" заявили, що введення торгової націнки призведе до підвищення ціни пачки сигарет у середньому на 7 гривень уже з листопада 2019 року. З урахуванням підвищення ставки акцизного податку з 1 січня 2020 року вартість пачки сигарет із фільтром зросте на 14 гривень, або на 40% порівняно із сьогоднішнім рівнем цін. Крім того, в асоціації попередили, що якщо Філіп Морріс, British American Tobacco, Japan Tobacco International та Imperial Tobacco закриють свої фабрики в Україні, це призведе до втрати 50 тис. робочих місць.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

чернігівщина скандал закон зеленський бізнес

Знак гривні
Знак гривні