Будинок судді підпалили - але підозрюваного вирішили не заарештовувати, хоча він зі стажем

Херсонський міський суд обрав запобіжний захід Дмитру Кальченку, підозрюваному в підпалі будинку сімейної пари суддів у Каховському районі Херсонщини.

Дмитро Кальченко (праворуч). Фото: Ірина Домащенко, Ґрати

Суд призначив йому заставу в розмірі 40 тисяч гривень, а також зобов’язав носити електронний браслет і перебувати в межах Херсона. Два місяці тому Кальченко посварився з суддею, - пишуть Ґрати

Будинок суддів Ірини та Сергія Пилипенків у селі Малокаховка Херсонської області загорівся в ніч із 7 на 8 жовтня. Пожежники гасили вогонь дві години, ніхто з мешканців будинку не постраждав.

Поліція одразу запідозрила підпал – на місці події оперативники знайшли пляшки з залишками легкозаймистої рідини. За фактом події відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 378 Кримінального кодексу – умисне пошкодження власності судді. Вона передбачає до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Ірина Пилипенко, суддя Чаплинського районного суду, стверджувала, що отримувала погрози ще до підпалу. У серпні вона повідомляла Вищій раді правосуддя і генпрокурору про тиск на неї у зв’язку з розглядом цивільної справи про оренду сільгоспземлі.

Йдеться про два позови прокуратури проти Чаплинської районної адміністрації та фізичних осіб про скасування кількох договорів оренди земельних ділянок. 14 серпня до будівлі суду прийшли місцеві жителі, незадоволені ходом розгляду цієї справи.

У скарзі Ірини Пилипенко йдеться, що один із тих, хто прийшов і «назвався активістом», заважав їй потрапити до зали засідання, ображав і погрожував, вимагаючи «негайного винесення судового рішення» – суддя розцінила це як незаконний тиск і просила правоохоронців відреагувати на дії скандаліста.

Уже після пожежі в будинку Пилипенків голова Ради суддів України Богдан Монич звернувся до керівництва поліції з вимогою розслідувати «зухвале зазіхання на життя суддів».

Через два дні поліція повідомила про підозру в підпалі Дмитру Кальченку – тому самому «активісту», який влаштував скандал під Чаплинським судом. 42-річний чоловік на той момент перебував у лікарні в Херсоні, тому 11 жовтня Херсонський міський суд не зміг обрати йому запобіжний захід. 22 жовтня на засіданні суду Кальченко був присутній, однак відмовився коментувати «Ґратам» свою позицію щодо справи й підозри.

Конфлікт – не привід

Слідство й прокуратура клопотали про арешт Кальченка на два місяці без права внесення застави. Самі потерпілі на засідання не з’явилися, однак, за словами прокурора Павла Камінського, підозра Кальченка заснована на їхніх свідченнях.

«Є свідчення потерпілих, свідків, які вказують саме на цю особу», – повідомив він «Ґратам».

Захист Кальченка не відкидає конфлікту підозрюваного з потерпілою суддею, але вважає при цьому, що у слідства немає прямих доказів провини їхнього підзахисного.

«Єдині надані докази – свідчення когось, хто чув, як якась машина від’їхала від будинку судді. Чому вважають, що в ній був саме наш підзахисний? Конфлікт був, але це не привід підозрювати людину в особливо тяжкому злочині – підпалі будинку. Сподіваємося, що знайдуть справжнього винного у скоєнні цього злочину», – прокоментував «Ґратам» один із п’ятьох адвокатів підозрюваного Дмитро Ільченко.

За словами захисника, у земельному спорі, навколо якого в Кальченка стався конфлікт із суддею, підозрюваний безпосередньо не брав участь, а лише хотів прискорити розгляд справи.

«Ми не виправдовуємо такі дії, але ми говоримо, що від крику – «чому ти затягуєш справу, хто тобі заплатив» – до підпалу будинку досить значний проміжок», – зазначив Ільченко.

Підозрюваний зі стажем

Дмитро Кальченко вже притягувався до кримінальної відповідальності. З 2016 року його з братом Сергієм звинувачували в нападі на миколаївських патрульних і хуліганстві. Однак у березні 2018 року – через понад два роки після інциденту – Центральний районний суд Миколаєва звільнив обох від відповідальності. Брати визнали провину й вийшли на поруки трудового колективу херсонської агрофірми «Слов’янка», директором якої є їхній родич Микола Кальченко.

Поліція затримувала Дмитра Кальченка за погрози журналістам.

У травні 2016 року після одного із засідань суду в справі про напад на патрульних Дмитро і Сергій Кальченки напали на журналістів місцевого видання «Преступности.Нет», які висвітлювали процес. Херсонці відібрали в кореспондентів фотоапарат і пообіцяли «розрізати їх на шматки». Ті викликали поліцію, яка відкрила стосовно братів ще одну кримінальну справу про погрозу вбивством. 2017 року її закрили за заявою потерпілих журналістів – саме видання писало, що нападники вибачилися.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

суд херсонщина кримінал

Знак гривні
Знак гривні