Де в Євросоюзі й Україні найбільша густота населення? (КАРТА)

Зазвичай густоту населення вимірюють дуже просто - ділять кількість населення на площу. Але це мало про що каже, бо густота населення може бути розподілена дуже нерівномірно. Є кращий спосіб, який дозволяє локалізувати населення.

Дослідники CityLab кажуть: подумайте про ту ж Росію або США, де є велетенські густонаселені міста, як Москва і Нью-Йорк - але є Сибір та Невада.

Наприклад, у Євросоюзі можна рахувати дуже точно, поділивши весь ЄС на шматки по 1 квадратному кілометру - настільки точною є статистика Євростату.

Ось що виходить. Червоним позначено лише квадратні кілометри, на яких густота населення понад 250 людей на квадратний кілометр.

Так набагато зрозуміліше, й видно контекст.

Наприклад, видно нерівномірність: "порожня" Іспанія - і водночас, у Барселоні є квадратний кілометр, на якому живуть 53 тисячі (!) людей:

А як же Україна?

Є інтерактивна карта і для неї

Дуже добре видно більш рівномірний розподіл на Галичині та Поділлі, значно меншу густонаселеність на Поліссі та у степах, а також великі міста впереміж із порожніми зонами на Донбасі. Також видно заселений "південний берег Криму" десь від Севастополя по Алушту, й менш заселену решту півострова.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

демографія україна аграрії місто Європа

Знак гривні
Знак гривні