В Україні - найбільше пожеж серед усіх країн Європи. Палять стерню (ФОТО)

Станом на 19-00 31 жовтня, сервіс FIRMS (NASA) показував, що на території України відбувається найбільше пожеж на континенті. Для того, щоб зрозуміти, що трапилося, ми використали свіжі космічні знімки супутника Sentinel.

Перед вами карта від FIRMS, яка показує дуже велику кількість пожеж на території нашої країни, особливо у центральній її частині:

Загальна кількість пожеж

Для перевірки ситуації ми використати супутникові знімки Sentinel і подивилися, що відбувається на міцях пожеж, вказаних на першій карті.

Ось лише декілька прикладів (клікніть на фото, щоб побачити його у кращій якості):

Теплицький район, Вінницька область


Уманський район, Черкаська область


На всіх наведених знімках (та на десятках інших місць) видно, що горить стерня на полях. Скоріш за все, це не випадкові пожежі, а навмисне спалювання, яке проводять власники чи орендатори земель. Ця варварська - по відношенню до екології - традиція начебто допомагає збільшенню врожаїв наступного року.

Тобто, в Україні (схоже, єдиній країні в Європі) навмисно спалюють залишки культур на полях із зібраним врожаєм. Саме тому в нас найбільша кількість пожеж, і можливо, через це нещодавно ми кілька днів поспіль отримали рекордно високі показники по чадному газу (наслідок пожеж).

ЗМІНЕНО 15:47 1.11.2019
Зараз в Україні діють штрафи за випалювання сухої рослинності і стерні. Для громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів (такий мінімум це 960 грн) і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів.

Доцільно покласти відповідальність також і на власників чи орендарів землі на якій горить суха рослинність.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

екологія інфографіка україна пожежа

Знак гривні
Знак гривні