Кремль має нульовий інтерес в мирному вирішенні ситуації, – американський генерал Ходжес

Втрата впевненості громадян у своїй армії та уряді зіграє на користь Росії, яка намагається якнайбільше роз’єднати українське суспільство.

Як передає “Новинарня“, про це в четвер, 31 жовтня, під час Львівського безпекового форуму заявив генерал-лейтенант Збройних сил США (у відставці), колишній командувач ЗС США в Європі Бен Ходжес.

“Сьогодні можна спостерігати певну втрату стійкості в українському суспільстві. Російська влада подає Україну як “фейк ньюз”, не визнаючи присутності своїх солдатів на окупованому Донбасі. Також слід зважити на постійний потік дезінформації задля роз’єднання українців”, – наголосив генерал Ходжес.

На його думку, найбільшою стратегічною небезпекою є те, що Захід може перестати тиснути на Росію і змушувати її працювати у правовому полі.

“Зі стратегічної точки зору слід зауважити те, що зараз Кремль має нульовий інтерес в мирному вирішенні ситуації, де би не було стратегічно збережено Крим і не було би порушено суверенітет України. Тому зараз найбільша стратегічна небезпека в тому, що Захід перестане тиснути на Російську Федерацію і змушувати її дотримуватися домовленостей і дозволяти працювати ОБСЄ. З операційної точки зору, для України зараз найнебезпечнішим є морський виклик. Зокрема, від російського флоту, який може пробувати зачіпати Одесу, тиснути далі на берегову лінію України і перешкоджати торгівлі”, – зазначив генерал-лейтенант.

Ходжес переконаний, що Україна разом із сусідами — як от Румунія, Грузія, також морськими силами НАТО, має забезпечити і зберегти свободу навігації. Захід при тому повинен намагатися зупинити такі незаконні дії, як захоплення суден і проходження в Чорному морі заборонених суден.

“Захиститися від таких атак допоможуть чесні ЗМІ, агресивні, готові приводити в бій своїх лідерів і інституції до відповідальності. Має бути доброчесна судова система. І Верховна Рада повинна збільшити прозорість і зрозумілість того, як витрачаються кошти на безпеку, тому що громадяни мають знати, що їхні гроші скеровуються безпосередньо на обмундирування і на обладнання для солдатів, на покращення їхнього навчання. Адже втрата впевненості громадян у своєму уряді, своїй армії — просто зіграє на руку Росії, яка намагається якомога більше розбити українське суспільство”, – зазначив Ходжес.

Також американський військовий заявив, що, зважаючи на так звану “формулу Штайнмаєра”, тепер слід покладати особливу відповідальність на Німеччину, адже “саме ця країна також повинна натиснути на Росію і привести її до відповідальності”.

Американський військовий зазначив, що під час розведення військ Генштаб ЗСУ повинен забезпечити дотримання безпекових гарантій з іншої сторони.

“Тут повинна бути прозорість і впевненість у тому, що це буде не суто український односторонній відступ, а що таких умов будуть дотримуватися і з іншої сторони. Ось тут входить в гру ОБСЄ… Поки що Російська Федерація не дозволяла ОБСЄ виконувати свою роботу. І власне, Німеччина, Франція та США мають натиснути на Росію і дозволити ОБСЄ виконувати свої обов’язки. Я не знаю, як конкретно Генштаб пропонує перегрупувати розташування українських сил, але я більш ніж впевнений, що і логістика буде покращена, і можливість захистити як солдатів, так і громадян, що там мешкають”, — сказав Бен Ходжес.

Львівський безпековий форум-2019 триває з 30 жовтня до 1 листопада. Основна тема цьогоріч – “Росія в Європі: старі помилки чи нові виклики”.
Участь у заході беруть понад 200 експертів та посадовців з більш ніж з десяти країн світу – США, Великої Британії, Латвії, України, Польщі, Румунії, Фінляндії, Іспанії, Німеччини та ін.

Генерал-лейтенант Фредерік Бенджамін “Бен” Ходжес III командував армією Сполучених Штатів Америки у Європі (USAREUR) із листопада 2014-го до грудня 2017 року. Він – бойовий офіцер, повітряний десантник, учасник війн в Іраку та Афганістані.

Після відставки 2018 року Ходжес працює в Центрі аналізу європейської політики (Center for European Policy Analysis).

армія росія суспільство агресія війна уряд

Знак гривні
Знак гривні