Дві галактики у процесі лобового зіткнення нагадують обличчя: з космосу на нас витріщаються блискучі очі (ФОТО)

У глибокому космосі є дві далекі галактики, які зараз перебувають у процесі лобового зіткнення. Зображення нагадує обличчя із двома очима, чимось схоже на картину "Крик" Мунка. Фото цього злиття вирішили оприлюднити саме на Гелловін:

Зображення в повний розмір

Два "ока" цього "обличчя" - це яскраві ядра двох віддалених від нас галактик, які зараз перебувають у процесі лобового зіткнення.

Контури обличчя - це кільце молодих блакитних зірок. Ця зовнішня структура дуже нетривка за космічними мірками - вона існуватиме лише 100 млн років (це як від динозаврів до нас).

Саме ж злиття триватиме аж мільярд років.

Злиття галактик у всесвіті відбувається часто. Алеотак лоб в лоб це буває порівняно рідко. Особливо потужна природа цього зіткнення створює кільцеву форму.

Крім того, в більшості випадків ідеться про більшу галактику, яка "пожирає" дрібнішого сусіда. Навіть наш Чумацький Шлях займається таким галактичним канібалізмом. В даному ж випадку маємо дві галактики приблизно однакового роміру. Іншими словами, пише Space, нечасто побачиш два "ока", що витріщаються на тебе з космосу.

Це галактичне злиття називається Arp-Madore 2026-424, воно розташоване від нас на відстані 704 млн світлових років, візуально перебуваючи в сузір'ї Мікроскоп.

Ця фотографія знята 19 червня, однак Space.com звернув на неї увагу зараз, на Геловін. Теж трішки маркетинг :)

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

краса космос

Знак гривні
Знак гривні