Чого хоче досягти Росія напередодні розведення? Коментарі дипломата й військового

Росія продовжує стріляти на Донбасі. Підконтрольні Москві терористичні організації "ДНР" і "ЛНР" постійно зривають "сім днів тиші". Крім того, Москва вхопилася за тему невеликої групи ветеранів в Золотому, звинувативши Україну в зриві нормандської зустрічі: мовляв, Зеленський не контролює ситуацію. Фактично Росія знайшла черговий привід відкласти саміт.

Коментарі перекладено з Ліги.

Павло Клімкін, екс-міністр закордонних справ (2014-2019):

Росії зараз вигідно відкладати нормандський саміт, оскільки вона дивиться, що відбувається в США. Для неї важливо розуміти, хто буде виконувати американську частину домовленостей.

А пакет домовленостей Росія буде намагатися зробити ширшим, ніж просто Донбас, оскільки Росії Донбас як такий не потрібен. Росії потрібна глобальна угода.

Кремль намагатиметься підвищувати ставки по мірі того, як зростає внутрішній тиск всередині України. До того ж, Росія почала коментувати наші внутрішні події.

Тому вся логіка буде на підняття ставок і одночасну дестабілізацію всередині України. Росія зацікавлена ​​в розв'язанні цієї ситуації виключно на російських умовах.

Зараз уже йде мова не про полк Азов і внутрішньополітичні нюанси. Йдеться про те, що Росія намагається зганьбити рух добровольців і волонтерів. І це теж частина дестабілізації. І те, що це відбувається саме зараз, теж не випадково.

Олег Мікац, генерал-майор, командир 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ (2013-2015), один із керівників оборони Донецького аеропорту, заступник командувача оперативного командування Захід:

Росія не хоче розведення, тому що вони не готові відкривати КПВВ Золоте. Ми готові відкривати КПВВ, щоб зробити гуманітарний коридор, а з того боку роботи в районі Первомайська або не починалися, або тільки стартували. І тому вони здійснюють періодичні обстріли, щоб не розводитися.

Кому Нацдружини зіграли на руку: Україні чи Росії? Російські терористичні війська нас обстрілюють, а ми при цьому стаємо винною стороною, яка не може забезпечити розведення. Тобто, Росія обстрілює, а некерованими "виявляємося" ми.

Росія не готова сідати за стіл нормандських переговорів, тому що вона розуміє, що там будуть ставити неприємні для неї запитання. І Росії не потрібно, щоб їй вказували на те, що вона є стороною конфлікту.

Росія хоче зняти з себе санкції, а російську агресію на Донбасі зробити "громадянською війною". Тому РФ всіляко намагатиметься показати, що вона не є частиною конфлікту, а саме Україна зриває домовленості.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

донеччина росія луганщина агресія війна

Знак гривні
Знак гривні