ООС оприлюднила деталі розведення військ (+ВІДЕО)

Після Золотого і Богданівки передбачається розводити війська ще на чотирьох ділянках, потім - по всій лінії зіткнення.

В "сірій зоні" після розведення військ опиняться близько 30 населених пунктів, але в них залишаться українські прикордонники, поліція та місцеві органи влади.

Про це повідомив прес-центр ООС в письмовій відповіді на звернення Донбасс.Реалії, - передає Ліга.

Командуванням операції Об'єднаних сил визначено перелік цих населених пунктів, їх близько 30-ти.

Попередньо визначено ще додатково чотири ділянки, на яких можливе розведення сторін, але рішення щодо них поки ще тристоронньою контактною групою у Мінську не ухвалювали.

Разом з тим, командування ООС опрацювало питання щодо розведення вздовж усієї лінії зіткнення, але за умови остаточного припинення вогню.

Розведення розпочнеться на ділянках у районі Богданівки і Золотого, далі – ще на чотирьох ділянках, і після того вздовж усієї лінії зіткнення.

Відповідно до домовленостей, які були укладені 1 жовтня цього року в Мінську, процес відведення займатиме 30 діб. З них на безпосереднє відведення сил і засобів дається три доби. Сам процес розпочнеться тоді, коли впродовж 7 діб зберігатиметься режим тиші.

В залежності від оперативної і тактичної обстановки на кожній з ділянок, наші військові будуть відводитися на відстань близько двох кілометрів.

Після дотримання режиму припинення вогню українська сторона СЦКК (спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін) сповіщає СММ ОБСЄ про те, з якого рубежу, який склад сил і засобів буде відводитися і на який рубіж вони мають бути відведені.

На наступну добу українська сторона сповіщає СММ ОБСЄ про те, що ми готові почати розведення. На третю добу, після семиденного режиму тиші, з дванадцятої години розпочинається переміщення особового складу і військової техніки.

Далі здійснюється пошук і знищення мінно-вибухових загороджень, демонтаж фортифікаційних споруд та інших об’єктів військового призначення в межах визначеної ділянки.

На двадцять дев'яту добу ми доповідаємо про те, що усі заходи виконали і вже наступного дня представники СММ ОБСЄ проводять верифікацію виконаних заходів.

Щодо розмінування території, то цей процес розпочнеться лише після того, як відбудеться відведення сил і засобів.

В залишених військами населених пунктах будуть працювати соціальні служби, місцеві органи влади та військово-цивільні адміністрації.

Процес відведення сил і засобів Збройних сил України будуть контролювати представники СММ ОБСЄ, контроль за дотриманням режиму припинення вогню здійснюватиме українська сторона СЦКК.

Так звані «СЦКК ЛНР і ДНР» не передбачені жодним документом, які були укладені у Мінську.

Російська сторона в грудні 2017 року в односторонньому порядку вийшла з СЦКК. Тому, хто здійснюватиме контроль за відведенням збройних формувань Російської Федерації, окрім СММ ОБСЄ, наразі ще невідомо.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

донеччина армія росія луганщина агресія війна

Знак гривні
Знак гривні