Чутки про заборонену в Японії сукню леді Зе - неправдиві (ФОТО)

У вівторок соціальними мережами поширювалася неперевірена інформація про те, що перша леді України Олена Зеленська під час церемонії інтронізації Імператора Японії була одягнена у плаття нібито забороненого кольору. Проведемо фактчекінг.

Фактчекінг проводив: Укрінформу, Такаші Хірано.

1. Чи можна покладатися на інформацію в український Вікепедії як достовірне джерело

У Вікіпедії є сторінка про заборонені кольори в історії Японії, які було дозволено використовувати виключно членам сім’ї імператора. Та заборона введена на початку 8 ст.

В українській Вікіпедії йдеться про те, що заборона діє і по сьогодні, й наведено 8 заборонених кольорів, серед яких і гарденійовий. Цю сторінку й використовували всі критики вбрання першої леді України.

Водночас, в японській Вікіпедії нічого не написано про те, що заборона, введена у 8 столітті, є дійсною зараз.

2. Який характер має “заборона” у сучасній Японії?

Жодної юридичної заборони на використання якихось кольорів на сучасному етапі в Японії немає. У відкритих джерелах я не знайшов жодного документа, яким би це передбачалося. Водночас, існує два кольори, які вважаються особливо складними у створенні. Йдеться про кольори на шовку, які можна отримати за конкретної традиційної технології з використанням конкретних речовин.

Водночас, можу припустити, якщо хтось спеціально замовить конкретному майстрові в Японії пошити такий самий одяг, як в Імператора або членів імператорської родини, і спробує в ньому брати участь у церемонії інтронізації імператора, то представники Управління Імператорського двору (Кунайчо) зупинять його при вході.

3. Який дрес-код для відвідувачів церемонії інтронізації Імператора?

Інформацію про такий дрес-код можна знайти в офіційному виданні уряду Японії від 26 вересня 2019 року. Код вимагає від учасниць церемонії одягати «довге плаття, денне плаття, кімоно з білим коміром або подібні». Про кольори взагалі не йдеться. Водночас, дрес-код для імператора та його сина передбачає конкретний одяг з цими двома кольорами, ніби «забороненими» для інших.

4. Чи вбрання Олени Зеленської критикували в Японії?

Самі японці після інтронізації Імператора не висловлювали жодної критики щодо сукні української першої леді. Водночас, вони критикували одяг дружини прем’єр-міністра Японії Шіндзо Абе Акіе, яка вдягла коротке плаття (по коліно).

5. Чи носять японці одяг жовтого кольору у повсякденному житті?

Японці спокійно носять у повсякденному житті одяг кольору плаття Олени Зеленської. "Я сам вчора був у светрі подібного кольору, який купив у японському магазині UNIQLO, де продається недорогий одяг", - жартує дописувач.

***

Між іншим, продивляючись інформацію в інтернеті з приводу “заборон”, знайшов, що в російському інтернет-сегменті давно поширювався міф щодо так званої «заборони кольорів Японії». Наприклад:

https://lostalvar.diary.ru/p205431103.htm?oam

https://aminoapps.com/c/russkii-anime/page/blog/simvolika-tsveta-v-iaponii-zhurnal-anime-amino-16/8lZ4_0Ksmunqxm4NDzWqMXzZoqwp1a2Kxk

https://www.diary.ru/~moth-prince/p204910940.htm?oam

Здається, українці за останні 5 з половиною років мали б уже усвідомити небезпеку необережного поширення фейків. Але навіть коли йдеться про неполітичні новини, завжди варто перевіряти перед тим, як поширити сумнівну інформацію.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

японія курйоз змі

Знак гривні
Знак гривні