Не заковуйте водойми в бетон! Проєкт, що отримав світовий приз за благоустрій - до уваги українських комунальників (ФОТО)

Японський водний сад виграв міжнародну нагороду в 100 тисяч євро - може, хоч це спонукає українських архітекторів, будівельників та міських чиновників зрозуміти, що "благоустрій водойм" не значить їх бетонування?

Але, звісно, це ж доглядати треба, а не раз відзвітувати про освоєння бюджету:

Art Biotop Water Garden, тобто "Водний сад Мистецький Біотоп" отримає міжнародну премію Обеля у сто тисяч євро - світовий приз від голландського фонду Еріка Обеля за демонстрацію того, як людське втручання може покращувати середовище, а не руйнувати його (тобто, мовою українських комунальників, за благоустрій).

Цей штучний сад із серією водойм створив відомий японський архітектор Junya Ishigami. Він складається зі 160 ставочків, обсаджених кількома сотнями дерев. Між ними прокладено доріжки з окремих каменів для піших прогулянок (а не бетонні смуги, шановні київські фахівці з благоустрою):

Більше того, кожен ставок - мініатюрне життєве середовище для водних тварин і рослин. Це вже звернення до тих, хто б у нас в Україні користувався подібним садом: недопалки та сміття від шашликів туди кидати не варто.

Трішки більше - в журналі архітектури й дизайну DeZeen.

Cхожий ландшафт був на північних Позняках - вузенькі заплави, маленькі озерця й старі дуби навколо них. Та все це засипали і перетворили на стоянки для автомобілів та височенні новобудови.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

краса японія архітектура природа

Знак гривні
Знак гривні