Зе реформи: інвестор закриває тютюнову фабрику у Прилуках і просить повернути 505 млн сплаченого акцизу

Закриття фабрик може призвести до наповнення ринку нелегальним товаром. "Виробники тютюну максимально контролювали ситуацію - не давали проникати сюди контрафактним чи контрабандним продуктам і тримали ціну. До речі, для них теж настала "нова епоха" - як ви знаєте, "Філіп Моріс" закривається, і так далі. Тобто, вже й епоха легального тютюну відходить у минуле", - говорить екс-керівник Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна. Нагадаємо також, як раніше після "наїзду" Арселор замість інвестувати вивів мільярди з країни.

Найбільша тютюнова фабрика України British American Tobacco зупинилася через новий закон ВР. На Прилуцькій тютюновій фабриці виробляли понад 10 марок сигарет, зокрема Kent, Rothmans, Pall Mall, Vogue, Dunhill, Lucky Strike, Capri та Прилуки. На фабриці працювало близько 1200 людей.

З 11 жовтня тютюнова фабрика В.А.Т. Прилуки, яка входить до міжнародної групи компаній British American Tobacco, закрила виробництво, повідомляє Цензор.

Тепер підприємство просить відкликати 25 млн акцизних марок і повернути 505 млн грн, сплачених за них. Про це в листі повідомив фінансовий директор компанії Тарас Павлусь на ім'я в. о. начальника Офісу великих платників податків ДФС Оксани Нечепорук, який є в розпорядженні видання.

Брітіш Амерікан Тобакко Україна, яка входить до групи другої найбільшої у світі тютюнової компанії British American Tobacco, була створена в 1993 році на базі тютюнової фабрики в Прилуках.

Продукція компанії експортується в Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову, Азербайджан, Болгарію, Казахстан і мережі Duty Free найбільших аеропортів світу. У 2018 році компанія заплатила понад 16 млрд грн податків до держбюджету України.

4 жовтня Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 1049 про введення єдиного рахунку для сплати податків і зборів. Найбільші тютюнові компанії пригрозили тим, що підуть з України через цей проєкт закону, який повністю перерозподіляє фінансові потоки в тютюновій галузі. Згідно з поправкою нардепа від "Слуги народу" Олександра Дубінського, компанії-виробники мають продавати сигарети оптовим компаніям за ціною, що не перевищує 80% від максимальної роздрібної ціни.

В асоціації "Укртютюн" заявили, що введення торгової націнки призведе до підвищення ціни пачки сигарет у середньому на 7 гривень уже з листопада 2019 року. З урахуванням підвищення ставки акцизного податку з 1 січня 2020 року вартість пачки сигарет із фільтром зросте на 14 гривень, або на 40% порівняно із сьогоднішнім рівнем цін. Крім того, в асоціації попередили, що якщо Філіп Морріс, British American Tobacco, Japan Tobacco International та Imperial Tobacco закриють свої фабрики в Україні, це призведе до втрати 50 тис. робочих місць.

Як голосувало місто Прилуки дивіться тут - вводьте у пошук "Прилуки"

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

чернігівщина цигарки скандал закон

Знак гривні
Знак гривні