Забудовники нападають на захисників Протасового Яру

З 1 травня 2019 року триває протистояння активістів громадської ініціативи “Захистимо Протасів яр” із забудовником ТОВ “Дайтона Груп”, який намагається звести житловий комплекс в історичній місцевості Києва. Протягом травня-серпня 2019 року відбулась серія нападів на членів громади з боку представників охорони, яку найняла ТОВ “Дайтона Груп”.

Про це йдеться в заяві, розміщеній на сайті "Зміна".

Ініціативна група була сформована громадою Протасового яру для протидії знищенню лісу та будівництву житлового комплексу в зоні охоронюваного ландшафту Києва.

Окрім акцій прямої дії, активісти продовжили свою боротьбу в правовій площині. Зокрема, голова ініціативної групи “Захистимо Протасів яр” Роман Ратушний подав позов до Окружного адміністративного суду м. Києва, місцеві мешканці ініціювали низку звернень до правоохоронних органів за фактами незаконного будівництва та самовільного захоплення земельних ділянок у Протасовому яру.

Протягом травня-серпня 2019 року відбулась серія нападів на членів громади з боку представників охорони, яку найняла ТОВ “Дайтона Груп”. Від представників забудовника та його бенефіціарів лідеру громади Протасового яру Роману Ратушному та координаторам неодноразово надходили погрози побиття, викрадення і навіть вбивства. Місцеві мешканці звернулись до поліції із заявами про побиття та переслідування, проте реакції від правоохоронних органів на жодне зі звернень не було.

28 серпня 2019 року близько 23:00 на сторінку в соціальній мережі «Facebook» представника громади Протасового яру Романа Ратушного під публікацією, розміщеною 28.08.2019 року, надійшли публічні погрози від одного з бенефіціарів будівництва, Геннадія Корбана, який, зокрема, обіцяв встановити місце перебування Ратушного Р. Т. та викрасти його.

15 вересня 2019 року один із охоронців об’єкту напав на координаторку громади Протасового яру Юлію Кононенко. У активістки діагностували струс мозку та забій лицевої щелепи, а нападника поліція затримувати відмовилась.

20 вересня 2019 року Юлії Кононенко надійшли погрози фізичної розправою та вимога забрати заяву про напад на неї з поліції. Того ж дня під час зустрічі Романа Ратушного з представником забудовника останній погрожував активістам фізичною розправою та підпалом меблевого салону Юлії Кононенко, пропонував Ратушному домовитись про розмір грошової винагороди за припинення його участі в координації місцевої громади. На відмову Ратушного представник забудовника зазначив, що Ратушний просто зникне, і до нього будуть застосовані тортури.

Наразі координатори ініціативної групи “Захисники Протасового яру”, зважаючи на загрозу їхньому життю та здоров’ю, змушені змінити номери телефонів, місця проживання та переховуватися від зловмисників.

Ми, правозахисні організації, заявляємо про недопустимість переслідування активістів і бездіяльності органів правопорядку та вимагаємо невідкладного реагування Генеральної прокуратури та Національної поліції.

До правоохоронних органів звернулись із закликом:

- розслідувати заяви про погрози вбивством та напади на членів ініціативної групи “Захисники Протасового яру” (Романа Ратушного, Юлію Кононенко та інших), не роблячи винятків для високопосадовців та ймовірно лояльних до влади бізнесменів;
- забезпечити безпеку Роману Ратушному, Юлії Кононенко та іншим активістам;
- публічно відреагувати на факти переслідування активістів, запобігти повторенню подібних випадків у майбутньому.

Заяву підписали

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Медійна ініціатива за права людини

Харківська правозахисна група

Центр прав людини ZMINA

Правозахисний центр ДІЯ

київ протест будівництво кримінал

Знак гривні
Знак гривні