В Україні відбувається знеліснення, як у третьому світі: ліси вирубують ущент і викорчовують під сільгоспугіддя (ФОТО)

Мало хто знає, але в Україні теж замість відновлюваного користування лісами відбувається класичний deforestation - знеліснення. Як у країнах третього світу.

Про це пише еколог Петро Тєстов.

Deforestation за зразком третього світу - це коли ліси суцільно вирубуються, пні корчуються, потім все переорюється і на місці лісу з'являються рядочки сільгоспкультур.

На фото - зрубані самосійні ліси та посадка соняшнику в піску на місці колишньного самосійного лісу, Чернігівщина:

І відбувається це нібито цілком на законних підставах - бо самосійні ліси на закинутих після розвалу совка малопродуктивних полях досі обліковуються як "сільськогосподарські землі".

А щоб узаконити ці ліси, необхідно поміняти цільове призначення земельної ділянки і компенсувати втрати сільськогосподарського виробництва - а це великі кошти, яких у комунальних та державних лісгоспів немає.

Та й бажання зберігати самосійні ліси немає ані у місцевої влади, ані у чиновників Держгеокадастру - бо аграрій заплатить гроші відразу, а з лісу прибуток треба буде чекати багато років.

Виходить якась ідіотська ситуація.

З одного боку, керівництво держави декларує сталий розвиток, боротьбу зі зміною клімату, вкладає великі кошти в розвиток ВДЄ, підписує міжнародні кліматичні угоди.

З іншого боку, величезні площі самосійних молодих лісів (переважно на державних землях (!)), які активно поглинають вуглець - вирубуються і переоорюються.

І якщо ринок землі буде відкритий без врахування питання самосійних лісів - то найближчим часом їх не залишиться взагалі.

Колеги пропонують низку рішень, які дозволять вирішити проблему.

Це дозволить, з одного боку, значно збільшити площу лісів України за рахунок самозаліснених земель без витрат коштів на створення нових лісів.

З іншого боку, стимулюватиме формування відповідальних приватних власників лісів на базі існуючих самозаліснених земель.

У результаті держава лише виграє, підвищить свій імідж на міжнародній арені та внесе значний внесок у виконання Паризької Угоди та інших міжнародних кліматичних домовленостей.


Деталі - в статті

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

екологія аграрії абзац

Знак гривні
Знак гривні