20 компаній відповідальні за третину всіх викидів в атмосферу. Деякі ви добре знаєте. Наприклад, Газпром (ІНФОГРАФІКА)

Якихось два десятки компаній прямо пов'язані з понад третиною всіх викидів парникових газів у сучасну добу. Деякі з них давно на слуху.

Топ-20 компаній у списку спричинили до 35% всіх викидів вуглекислого газу та метану в усьому світі - сукупно через них в атмосферу потрапили 480 мільярдів тонн еквіваленту СО2 в різних газах, починаючи з 1965 року.

Аналіз провів Climate Accountability Institute зі США - чільний дослідник ролі нафтогазових та вугільних компаній у змінах клімату.

Дванадцять із топ-20 компаній-забруднювачів - державні й відповідальні за понад 20% усіх викидів у світі, ще вісім - приватні й відповідальні за понад 10% всіх світових викидів.

Якщо компанія державна і з назви українським читачам не зовсім зрозуміло, чия - ми додавали країну в дужках.

Як показує графік змін, Газпром у 90-х був найбільшим забруднювачем на планеті. Та й зараз він на другому місці - просто сума не набігла, бо його рахують не так довго, як решту, не нараховують радянський спадок, хоча й СРСР жив значною мірою з експортних "нафтодоларів" і "газодоларів":

Детальніше тут (англійською)

До речі, дивіться також:


Хто найбільше забруднює повітря в Україні. Спойлер: Ахметов (ІНФОГРАФІКА)


Хто зливає найбільше викидів у водойми України (ІНФОГРАФІКА)

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

газ екологія нафта бізнес катастрофа абзац

Знак гривні
Знак гривні