Кабмін знов обіцяє скасувати трудові книжки. Але хто дуже хоче - може собі залишити

Це вже анонсували в 2015 році. Дані про трудовий стаж всіх українців із 2000 року і так містяться в електронних реєстрах держави. Але ті, хто хоче «колекціонувати» записи про стаж у трудових книжках, можуть продовжувати це робити і просити роботодавця робити відповідні записи й ставити штампи. Людині приємно - і нікому не шкодить.

Уряд розпочав роботу над реформою, яка скасує трудові книжки. Про це повідомив міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет, якого цитує Хмарочос.

Наймаючись на роботу, громадяни не будуть зобов’язані подавати роботодавцю свою трудову книжку. Відповідно, роботодавцям не потрібно її перевіряти або зберігати.

Дубілет нагадав, що дані про трудовий стаж всіх українців із 2000 року і так містяться в електронних реєстрах держави. Саме звідти їх беруть для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат.

Він додав, що ті, хто хоче «колекціонувати» записи про стаж у трудових книжках, можуть продовжувати це робити і просити роботодавця робити відповідні записи й ставити штампи.

Отримати електронний документ з інформацією про свій стаж можна буде в інтернеті «у кілька кліків». Для цього потрібно мати ЕЦП – електронний цифровий підпис. Дубілет сподівається, що також можна буде скористатися цією можливістю за допомогою BankID. Справжність документа перевірятиметься за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на такі документи.

Інформацію про трудовий стаж до 2000 року занести в електронний реєстр – самостійно або через роботодавця.

Дубілет висловив сподівання, що відповідні закони і постанови буде ухвалено, і реформу запустять вже цього року.

Кабмін анонсував скасування трудових книжок ще в 2015 році. «Ухвалили рішення щодо трудових книжок. Скасовуємо їх. Передаємо до Верховної Ради законопроект. Усі країни через це пройшли», – заявляв тоді міністр економічного розвитку Айварас Абромавічус.

Дмитро Дубілет був IT-директором Приватбанку, потім одним із засновників monobank. У серпні цього року він обійняв посаду міністра Кабінету міністрів у новому уряді.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

курйоз уряд робота реформи

Знак гривні
Знак гривні