В космосі вперше в історії виростили м'ясо (ФОТО)

До того ж, це "м'ясо без різанини" (slaughter free) - при створенні "космічної яловичини" жодна тварина не постраждала.

Це фото вирощеного на Землі лабораторного біфштексу

Ізраїльська фірма Aleph Farms оголосила про успішне завершення експерименту на Міжнародній космічній станції, - пише Space.com

Вперше в історії в умовах невагомості було "вирощено" яловичину.

Компанія вже кілька років спеціалізується на вирощуванні цілих шматків справжнього м'яса, згодом їстівних біфштексів, із кількох клітин - у цьому випадку це були клітини корови.

У цьому випадку на МКС було відтворено процес природної регенерації м'язів корови, тільки в лабораторних умовах. Вийшов шматок м'язової тканини - іншими словами, м'ясо.

Для цієї мети в невагомості довелося використати "біопринтер" - зокрема, в ньому створюється магнітне поле, котре збирає клітини у тканину необхідної густини, не даючи їм "розлазитися" через невагомість.

Так само робиться й на Землі - але якщо там тканини наростають шар за шаром, то тут, через невагомість - "подібно до снігової кулі".

Так наростає тканина в космосі

Основна причина для "вирощування" м'яса - навіть не стільки етика, як зміна клімату: тваринництво вимагає колосальної енергії та води.

"В космосі немає 10-15 тонн води на виробництво одного кіло м'яса. Ми хотіли показати, що можна досягти стабільного виробництва їжі для наступних поколінь, при цьому зберігаючи природні ресурси", - каже Didier Toubia, співзасновник і гендиректор Aleph Farms.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

екологія наука майбутнє аграрії космос

Знак гривні
Знак гривні