У Києві презентували багатоцільову платформу для військового флоту й рятувальників Кайра-150 (ФОТО)

8 жовтня у Києві, під час щорічної виставки «Зброя та безпека – 2019», було представлено багатофункціональну платформу «Кайра-150». Розробник – Державне підприємство «Дослідно-проектний центр кораблебудування» з Миколаєва. Проект позиціюється як українська альтернатива американським катерам класу «Islend», однак з більш широкими можливостями та функціональністю.

Особливістю запропонованої платформи, - пише mil.in.ua, - є її уніфікація та можливість створення сімейства катерів, серед яких:

Патрульний
Протидиверсійний
Шукач мін
Берегової охорони
Пошуково-рятувальний
Протипожежний
Водолазний
Навчальний
Санітарний

Корпуси сімейства «Кайра-150» можуть бути виконані зі сталі, алюмінієво-магнієвого сплаву або композитного матеріалу в залежності від вимог, що висуваються до кожної з версій. Компонування та конструкція корпусу та надбудови дозволяють встановлювати на катер артилерійське озброєння, ракетні системи малої дальності або сучасні мінно-пошукові комплекси та рятувальне обладнання вітчизняного чи закордонного виробництва.

Особливістю платформи є застосування гіроскопічного заспокоювача хитавиці американського виробництва. Це суттєво підвищує умови життєдіяльності екіпажу на хвилюванні в усьому діапазоні швидкостей. Також, передбачено встановлення підрулюючого пристрою для підвищення маневреності на малих швидкостях.

На думку представників ДП «ДПЦК», сімейство катерів на уніфікованій платформі «Кайра-150» має значний експортний потенціал, особливо для країн, що мають достатньо велику протяжність морських кордонів.

Тактико-технічні характеристики базової моделі

одотоннажність: 155 тон
Довжина: 38 м
Ширина: 7 м
Осадка: 2 м
Енергетична установка: дизельна, двовальна
Швидкість: 18-27 вузлів (в залежності від обраної ЕУ)
Дальність ходу: не менше 1000 миль
Автономність: 5 діб (по запасах провізії)
Екіпаж: 15 осіб (додаткове розміщення до 6 осіб)

зброя флот

Знак гривні
Знак гривні