Коли у вас просять гроші на садіння дерев - перепитайте: хто, що і де садить. А то всякі бувають

За час своєї природоохоронної діяльності я переконався, що основні заходи, які у пересічного громадянина асоціюються з практичною охороною природи - прибирання сміття та висадка дерев мають дуже незначний природоохоронний ефект, а інколи не мають його взагалі. При цьому, на них витрачається багато цінного ресурсу - часу та грошей.

Про це пише Петро Тєстов.

Тому коротко про посадку дерев:

1) Посадка дерев в лісі - це виключно ваша допомога лісгоспам у виконанні їх функцій. У 99% випадків ви будете садити дерева на місці рубки і посаджені вами дерева так само плануються під рубку в майбутньому. Якщо вже допомагати - то лісгоспам Півдня та Сходу, які не мають достатніх коштів аби самостійно відновити ліс. Бо коли "ресурсні" лісгоспи, які заробляють десятки мільйонів гривень на продажі деревини просять допомоги у людей аби "відновити ліс" - то це просто цинічний "розвод".

2) На багатьох ділянках у лісі нормально відбувається природне поновлення. Особливо це стосується листяних лісів - грабових, букових, вільхових тощо. Тому з точки зору охорони природи, як не парадоксально, краще не садити там нічого, а лишити під природне поновлення - природній ліс набагато стійкіший до різних зовнішніх факторів ніж створені вручну рядочки сосенок-ялинок.

3) У кожної ділянки є цільове призначення, за яким вона повинна використовуватись і власник\користувач. Тому перед тим як щось десь садити - варто уточнити цей момент. Бо цілком можливо що ви знайдете пустку, посадите на ній дерева - а через пару років всі ваші дерева вирубають і почнуть будівництво будинку.

4) В Україні є десятки, якщо не сотні тисяч гектар самосійних лісів які виросли на землях сільськогосподарського призначення. Це 15-25 річні, переважно соснові та березові ліси. І поступово їх знову повертають під сільськогоподарське використання, суцільно вирубуючи весь самосів.

Тому, якщо хтось з ваших знайомих збирає гроші на посадку дерев чи закликає взяти участь в такій акції - обов'язково уточнюйте що саме він збирається садити, де саме він збирається їх садити, який статус у земельної ділянки і хто буде за ними доглядати в майбутньому. Інакше є ризик що ваші гроші підуть зовсім не на охорону природи.

А краще - орендуйте (а після відкриття ринку землі придбайте) ділянку самосійних лісів. Звісно, на це треба значні кошти, і на цьому не можна буде пропіаритись на камеру з саджанцями - але це буде дійсно гідний внесок в охорону природи

Більше про посадку дерев - в статті Єгора Гриника на сайті Ukrainian Nature Conservation Group - UNCG http://uncg.org.ua/vysadka-derev/

На фото - адміністрація одного з національних парків за підтримки волонтерів виконує функцію лісгоспу, садячи ліс на місці свіжезрубаного 130-річного дубового лісу в межах цього парку. Замість того аби вчинити дії по збереженню цієї ділянки лісу від рубки і зберегти 130+річний ліс.

А ще ж, буває, садять інтродуценти - дерева, які потім витісняють інші:

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

екологія

Знак гривні
Знак гривні