Астрономи виявили тріо чорних дір у процесі злиття (ФОТО)

Ці чорні діри перебувають у центрі "потрійної" галактики, розташованої за мільярд світлових років від нас:

Система галактик SDSS J084905.51+111447.2 виявлена й зафіксована різними телескопами, - пише Space.com. В центрі цієї системи виявлено тріо надмасивних чорних дір у процесі злиття докупи.

"Зазвичай ми шукаємо пари, але завдяки техніці відбору наштовхнулися на цю запаморочливу систему", - каже ключовий автор дослідження, Райян Пфайфл з університету штату Вірджинія.

Виявити її було непросто. Почалося з телескопу Sloan Digital Sky Survey (SDSS), який сканує небо, в Нью-Мехіко. Він зафіксував цю систему в оптичному світлі. Згодом волонтери, які прогладяють подібні зображення (їх багато), позначили систему як можливе місце злиття різних галактик.

Згодом на неї подивилися через інфрачервоне світло - воно еманує у великих кількостях на стадіях злиття, де супермасивні чорні діри швидко вбирають матеріал.

Згодом перевірили в рентгені та знову в оптичному світлі. Обсерваторія Chandra X-ray, яка належить NASA, виявила потужні джерела рентгенівського випромінювання біля кожного з центрів галактик, які зливаються - й це показало, що тут вбирається та поглинається багато газу та пилу. Це знак наявності чорних дір.

Nuclear Spectroscopic Telescope Array, а згодом Large Binocular Telescope в Арізоні також підтвердили, що всі три чорні діри зараз активні.

Кожен телескоп дає нові вказівки на те, що саме відбувається в системах. Учені сподіваються, що на основі цього досвіду почнуть виявляти нові "тріо", а не тільки "дуети" чорних дір у галактиках, що зливаються між собою.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

наука краса космос

Знак гривні
Знак гривні