Зеленський на догоду Трампу критикує Німеччину - й німці вже рахують, скільки грошей дали Україні

Німецькі ЗМІ почали рахувати, скільки грошей вони дали Україні. Привід – те, що Зеленський у розмові з Трампом улесливо почав казати, що допомогли мало – а Трамп узяв і це опублікував. Зокрема, Зеленський каже: "Коли я розмовляв із Ангелою Меркель, вона говорила про Україну, але вона не робить нічого..."

Оригінал – німецьке Die Zeit, переказав Антон Павлушко:

В заголовок винесли сумму в 1,4 млрд євро – і це має звучати гордо. Але потім у тексті розбирають всі позиції. І виявляється, що не все так просто. По-перше, мова йде про 1,4 млрд євро, починаючи з 2014-го року.

В тексті одразу зазначили, що німці – це третій по розміром допомоги донор України після ЄС та США. Тобто, далекі США таки допомогають більше за близьку Німеччину.

З цієї сумми 544 мільйона євро припадають на допомогу країнам, що розвиваються. Я колись вже писав про це дивне міністерство з бюджетом у 10+ млрд на рік, яке намагається імітувати бурну діяльність в Африці та врятувати світ. Там Україна – це ще дуже "дешевий" проект для місцевої галузі соціальних робітників.

Йдемо далі. 110 мільйонів – це гуманітарна допомога. Слухайте, а чого так мало? Росія, яка стала енергогігантом частково за німецькі гроші, забирає у нас Крим – це десь як середня федеральна земля в Німеччині. Потім розводить війну ще в двох областях. У результаті Україна отримує кілька мільйонів внутрішних переселенців, які в принципі могли б стати в 2014-му році європейськими біженцями, якби Україна відкрила свій західний кордон.

Так само ЄС шантажує Ердоган і отримує... 3 мільярди для подолання кризи біженців – і щороку йому видають на це ще й додаткові кошти. Там мова йде про мільярди, просто щоб не переповнити ЄС сирійцями.

Але йдемо далі. Тут німці "пригадали", що видали нам ще 500 млн в якості кредиту – його, я так розумію, наші, як завжди, повернуть – і ніхто його списувати не збирається. Тоді навіщо записувати кредит як допомогу?

25 мільйонів пішли на "стабілізуючи дії як моніторінг конфлікту" та "зміцнення державних інституцій" (Та невже?! Німці в ОБСЄ? І багато вони там намоніторили?)

І ще 200 млн – це німецька частка в допомозі від ЄС.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

сша скандал німеччина зеленський

Знак гривні
Знак гривні