Що таке касовий апарат у вигляді софта і як це працюватиме в Україні?

Касовий апарат "у смартфоні". Депутати у другому читанні проголосували за касові апарати (РРО) у вигляді софта. Що це таке і як буде працювати? Кому обов'язково потрібно мати РРО?

Розповідає Ліга. Перекладаємо українською:

Що таке РРО?

РРО - реєстратори розрахункових операцій. Вони ж - касові апарати або фіскальні реєстратори. Ці пристрої ви точно бачили в магазинах, кінотеатрах, ресторанах. За їх допомогою вам видається чек. Простий РРО коштує близько 4 тисяч грн.

Навіщо потрібен РРО?

Для контролю фіскальними службами обороту підприємств і ФОП, які приймають оплату від населення готівкою і платіжними картами.

Хто зобов'язаний використовувати РРО, а хто - ні?

Курс України - на детінізацію економіки. Тому з касовими апаратами повинно працювати все більше бізнесменів. Зараз якщо у ФОПа оборот менше 1 млн грн, то він може торгувати і надавати послуги без РРО за умови, якщо не торгує "технічно складними побутовими товарами" і підакцизними товарами. Але це правило скоро зміниться.

Які зміни запропонували депутати?

В законопроектах 1053-1 та 1073 депутати пропонують дозволити бізнесменам використовувати програмні РРО на додаток до апаратних. По суті це буде софт, який можна встановити на гаджет торговця за тим же принципом, як ми, наприклад, встановлюємо додаток на смартфон. Програмний РРО видаватиме електронний чек і передаватиме інформацію про кожну операцію на сервер фіскалів.

Де брати програмний РРО?

Мінфін навесні затвердив 8 програмних комплексів, які брали участь в експерименті. Їх рекомендували до тестування. Ось список.

Як каже голова парламентського комітету з фінансів і податків Гетьманцев, одна програма вже протестована в податковій. І вона готова до включення.

Хто буде зобов'язаний використовувати РРО?

Природно, програмні рішення хочуть ввести ще й для того, щоб розширити список підприємців, які їх використовують. Тому ФОПи з оборотом до 1 млн з 2021 року теж будуть зобов'язані використовувати касові апарати або програмне забезпечення.

Якщо програма зависла, що робити?

РРО, як і будь-яка інша програма, може зависнути. Депутати пропонують, що поки несправність не усунуто, розрахункові операції не проводяться. А якщо відсутній зв'язок програмного реєстратора з фіскальним сервером контролюючого органу, то в режимі офлайн операції можна вести не більше 36 годин.

Як самі покупці можуть заробляти на контролі РРО?

Депутати придумали ще одну фішку: самі ж покупці зможуть повідомляти контролюючим органами, що чек не видано або видано, але не на всю суму, з порушеннями. За це вони отримають «кешбек». Якщо перевірка підтвердить, що продавець порушив порядок проведення розрахункових операцій, його оштрафують, а покупцеві повернуть 100% вартості придбаних товарів. Товар повинен коштувати при цьому більше 100 грн.

Якщо немає РРО, то який штраф?

Штрафи значні. За перший продаж товару без проведення розрахункової операції або з проведенням на неповну суму підприємець повинен буде заплатити 150% від вартості товару, за повторну - 250%, але не менше 100 мінімумів. Тобто, не менше 1700 грн за кожне порушення.

Коли ці ініціативи вступлять в силу?

Законопроекти вступають в силу через 6 місяців з моменту опублікування. Рада ухвалила законопроекти про РРО у другому читанні 20 вересня, а невдовзі їх підпише Президент і їх буде оприлюднено.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

податки фінанси технології реформи бізнес

Знак гривні
Знак гривні